Cizrna

Picture of Mony

Mony

Ahoj, jmenuji se Monika a jsem ráda, že čtete tyto řádky. Jsou o jídle, jeho přípravě a radosti ze stolování nejlépe v kruhu nejbližších.

Tyto malé nenápadné kuličky jsou známé více než 7500 let a jsou klíčovou potravinou nejzdravějších populací na světě. Cizrna je důležitou surovinou ve Středomoří a na Středním východě, pochutnat si můžete na středomořské polévce, pikantním kari a jiných dobrotách, dokonce v Evropě se používala již v roce 1973 jako náhražka kávy. Pikantní pečená cizrna

Cizrna je bohatá na vitaminy, vlákninu a minerály, které podporují nejen naše zdraví, ale udržují i náš pas štíhlý. Oříšková chuť cizrny se výborně kombinuje se zeleninou, rýží a také miluje olivový olej.

Víte, že cizrna předchází procesu stárnutí?

Obsahuje více než polovinu denní doporučené dávky vitamínu B6, který je důležitý pro naši psychickou pohodu a životní radost. Také vitaminy B2, B3, B15, které jsou velmi účinným antioxidantem a pomáhají předcházet procesu stárnutí. Je výborným zdrojem hořčíku, železa, zinku, kyseliny listové, vlákniny a bílkovin. Zapečená cizrna s rýží

Víte, že cizrna podporuje hubnutí?

Kombinace rostlinných bílkovin a vlákniny dělá z cizrny velmi sytou potravinu. Cizrna má vysoký obsah železa a zinku, a právě nedostatek těchto dvou prvků může mít na svědomí potíže s hubnutím. Dejte si jako hlavní chod cizrnu a budete se cítit až do večeře zasyceni. Pokud si dáte cizrnu na svačinu, žaludek bude spokojenější u hlavního chodu a přestane žadonit o velké porce.

Aby tělo během hubnutí udržovalo svalovou tkáň, potřebuje přijímat z potravy esenciální aminokyseliny. Proto je nejvhodnější kombinace cizrny s obilovinami, jako například rýže, která spolu s luštěninami vytváří komplexní bílkovinu. Cizrnová polévka

Víte, že cizrna posiluje trávicí trakt?

Vláknina, kterou cizrna obsahuje, pomáhá vyrovnat hladinu ph a zvýšit množství zdravých střevních bakterií. Luštěniny jako cizrna, ovoce, zelenina a celozrnné potraviny vytvářejí zdravé prostředí ve střevech, oproti průmyslově zpracovaným potravinám a cukrům.

Víte, že cizrna chrání pokožku?

Přidejte do svého jídelníčku více cizrny a pomůžete pokožce dodat mladistvý vzhled, je to způsobeno manganem, který dodává buňkám energii a bojuje proti volným radikálům, které způsobují vrásky.

Víte, jak cizrnu připravit?

Cizrnu dneska seženete v každém regále supermarketu, i v malém koloniálu. Určitě není novinkou, že ji najdete nejen sušenou, ale i konzervovanou v plechovce, a tak je připravena přímo ke spotřebě.

Při výběru cizrny nejdříve zkontrolujte barvu, která by měla být jednotná, bez fleků. Pak přeberte, protože se mezi cizrnou mohou vyskytovat nečistoty nebo malé kamínky (záleží na výrobci). Propláchněte ji a nechte přes noc namočenou ve vlažné vodě bobtnat. Můžete také do vody, kde cizrna přes noc bobtná, přidat lžíci sody, ta cizrně pomáhá při vaření rychle změknout. Pokud při namáčení použijete sodu, cizrnu před vařením velmi dobře propláchněte, jinak při vaření zčerná.

Namáčení luštěnin zkracuje dobu vaření a pomáhá rozložit složky, které způsobují nadýmání a nafouknuté břicho. Já používám Pí- vodu BCS®, která umožňuje maximální zvýšení objemu vody v cizrně nasáknutím. Soda zkracuje dobu vaření.

Jakmile je cizrna nabobtnaná, propláchněte ji, vložte do většího množství vody a vařte asi 2 hod., dokud nezměkne. Doba vaření se odvíjí od kvality cizrny, půdy a stáří luštěniny.

Podívejte se na tradiční středomořské recepty s cizrnou. Pikantní pečená cizrna

Cizrnová polévka

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *