Citron

Článek: Není příliš jasné, kde má citron původ, a taky to není nejjednodušší rostlina na pěstování. Vychutnává si dostatek tepla a je citlivá na chlad. Dospělá rostlina může dosáhnout stáří až 80 let a produkuje 200–⁠800 plodů ročně. Citron obsahuje vysoce účinné přírodní antioxidanty jako limonoidy a flavonoidy, které zabraňují Parkinsonově chorobě, rakovině, cukrovce, šedému zákalu a kardiovaskulárním onemocněním. Hraje také roli v boji proti degeneraci mozku.
Picture of Mony

Mony

Ahoj, jmenuji se Monika a jsem ráda, že čtete tyto řádky. Jsou o jídle, jeho přípravě a radosti ze stolování nejlépe v kruhu nejbližších.

Přehrát video

Jedinečná vůně s intenzivní chutí nabitá zdravím, chránící zevnitř i zvenčí.

Není příliš jasné, kde má citron původ, a taky to není nejjednodušší rostlina na pěstování. Vychutnává si dostatek tepla a je citlivá na chlad. Dospělá rostlina může dosáhnout stáří až 80 let a produkuje 200–⁠800 plodů ročně.

Pročistí, dodá energii a zlepší náladu

Vitamíny se běžně získávají z potravin, zejména z ovoce a zeleniny. Člověk si vitamín C nedokáže vyrobit sám, je důležitou součástí naší výživy a dospělý člověk by měl mít příjem alespoň 10–⁠12 gramů za den. Citronový sirup

Citrony obsahují především kyselinu citronovou, vápník, hořčík a vitamín C, pektin a bioflavonoidy, které podporují imunitu a bojují proti infekci. Kromě vitamínu C, obsahuje i vitamíny B1, B2, B3, B6. Citron je tedy takovým malým nutričním překvapením bohatým na cenné živiny.

Jeho šťáva je pro tělo opravdu příjemným překvapením, neboť kromě potřebné chuti, kterou dodává některým „lhostejným“ potravinám, chrání tělo především před řadou nemocí a infekcí.

Čím vším ještě citron překvapí?

Přírodní léčba mozolů

Obklady z citronů jsou výtečnou volbou pro alternativní léčbu mozolů. Na mozol přiložte plátek citronu silný cca půl centimetru, zavažte obvazem a nechte působit nejlépe přes noc. Esenciální olej také pomáhá urychlit proces hojení. Olej používejte pouze na oblast, kde se nachází rohovitá kůže.

Citrony a nespavost

Jako aromaterapeutický přírodní prostředek je citron používán již od pradávna. Vůně zklidňuje nervový systém, snižuje napětí a úzkost a navíc zvyšuje produkci hormonu serotoninu, hormon dobré nálady, čímž ovlivňuje pozitivně úroveň stresu.

Potlačuje hlad a pomáhá při hubnutí

Sklenice vody po ránu se zdá v mnoha ohledech prospěšná našemu zdraví: odstraňuje toxiny, napomáhá trávení, usnadňuje hubnutí. Voda s citronem je vlastně super dokonalý babský lék. Toto ovoce obsahuje pektin, který může být nápomocen ke snížení chuti k jídlu. A protože je dokázáno, že působí močopudně, pomáhá vlastně vyplavit nechtěné škodlivé látky z organismu, a to včetně bakterií a tuků.

Nutno ale říct, že pouhým popíjením citronové vody vás kilogramy neopustí.

Pomáhá při léčbě akné

Citron obsahuje kyselinu citronovou a ta může být účinná při léčbě akné. Vitamín C je životně důležitý pro zdravou zářící pleť. Jeho zásaditá povaha zabíjí určité typy bakterií, o kterých je známo, že způsobují akné. Šťáva z citronu dokáže vyčistit pleť a její póry. Problém je, že pokožku velmi vysušuje, je silný a agresivní, přesto milovníci krásy najdou jeho výtažky v mnoha přírodních kosmetických produktech péče o pleť.

Posiluje imunitní systém

Jeho antioxidační vlastnosti z něj dělají protagonistu v boji proti různým typům rakoviny. Připravte si elixír z citronu, medu a zázvoru. Ochráníte imunitní buňky, které mají schopnost neutralizovat volné radikály. Citronový likér.

Pomáhá při chřipce a nachlazení

Při prvních známkách nachlazení se snažte dodat tělu co nejvíce vitamínu C na posílení imunity. Citron pomáhá bojovat s problémy souvisejícími s krčními infekcemi, bolestmi v krku, angínou a je antibakteriálně aktivní.

Má antipyretický účinek a není náhoda, že starší generace jím „srážely“ vysokou horečku a také léčily hmyzí bodnutí. Zároveň je považován za jednu z nejúčinnějších přírodních látek v boji proti různým virům, infekcím a zánětům.

Zabraňuje otravám zejména z měkkýšů, působí jako protijed a čistí ledviny

Zde však jeho akce nekončí, citron milují i játra, je pro ně totiž úžasným tonikem rozpouštějícím kyselinu močovou a další jedy.

Citronová šťáva podávaná ráno s velkou sklenicí vody je úžasný antioxidant pro žaludek a čistí střeva, citron zvyšuje jejich pohyb a tím napomáhá správné funkci.

Mimořádně efektní při mozkových poruchách a Parkinsonově nemoci

Citron obsahuje vysoce účinné přírodní antioxidanty jako limonoidy a flavonoidy, které zabraňují Parkinsonově chorobě, rakovině, cukrovce, šedému zákalu a kardiovaskulárním onemocněním. Hraje také roli v boji proti degeneraci mozku.

POUŽITÍ CITRONU V GASTRONOMII

Citron kromě svých terapeutických účinků je velmi užitečný při vaření, obzvláště ve středomořské kuchyni. Mistři kuchaři jej bez přemýšlení přidávají na talíř. Popraskané citronové sušenky.

Víte, kde všude vám usnadní vaření?

  • Pár kapek citronu pomáhá citlivým potravinám, jako je banán, avokádo, jablko nebo artyčok, zachovat barvu.
  • Chcete aby váš salát byl skvěle křupavý? Ponořte ho do studené citronové vody a pak dejte na hodinku do lednice. Budete mít ten nejkřupavější salát pod sluncem.
  • Rozjasněte krémová jídla citronovou šťávou a zároveň použijte jako ideální náhradu soli.
  • Kyselost citronu rozkládá vlákna masa, takže bude dokonale křehké. Použijte citronovou šťávu při pečení masa nebo naložte do marinády, připravené z citronu a olivového oleje.
  • Dělá rýži sypkou. Přidáte-li k rýži během vaření lžíci citronové šťávy, bude krásně bílá a sypká.
  • Připravujete ryby a na rukou vám zůstal rybí odér? Vezměte polovinu citronu, strčte prsty do citronové dužiny a potřete si celé ruce, pak opláchněte.
  • Chcete, aby byl hnědý cukr bez hrudek? Přidejte do něho kousek citronové kůry a budete překvapeni.

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *