Kaštany

Članek: Kaštany jsou jedním ze zdrojů obživy po 1000 let. V dávných dobách nejednou zachránily chudé před hladem a dokonce se používaly také jako platidlo. Konzumujeme je pečené nebo vařené a snadno se dají zakomponovat do mnoha receptů, slaných i sladkých. Dnes si jejich chuť a vůni nejčastěji spojujeme se slavnostní atmosféru svátků vánočních.
Mony

Mony

Ahoj, jmenuji se Monika a jsem ráda, že čtete tyto řádky. Jsou o jídle, jeho přípravě a radosti ze stolování nejlépe v kruhu nejbližších.

Přehrát video

Kaštany jsou jedním ze zdrojů obživy po 1000 let. V dávných dobách nejednou zachránily chudé před hladem a dokonce se používaly také jako platidlo. Konzumujeme je pečené nebo vařené a snadno se dají zakomponovat do mnoha receptů, slaných i sladkých. Dnes si jejich chuť a vůni nejčastěji spojujeme se slavnostní atmosféru svátků vánočních.

Žádné alergeny, jen zdravotní přínosy

Kaštany nepatří mezi alergeny a jsou tudíž takovou malou výhrou pro všechny, kteří hledají možnosti stravování bez lepku a laktózy. Mohou být i alternativou ke všem ořechům. Jistě zaujmou i ty, kteří se vydali cestou veganství nebo vegetariánství.

Kaštany jsou bohaté na vitamin C, obsahují ho jen o něco méně než citrony. Půl šálků syrových kaštanů vám ve skutečnosti dává 35-45 % denního příjmu vitaminu C.

Kaštany ale prospívají našemu zdraví z více důvodů. S minimálním obsahem tuků a kalorií jsou ideální k výrobě odlehčených dezertů. Jejich vysoký obsah vlákniny má zásadní vliv na správné fungování trávícího traktu. Dále obsahují kyselinu listovou a vitamin B, na nichž je závislá řada metabolických procesů, kterými tělo přeměňuje stravu na energii a živiny. Obsahují draslík, který jako jeden z klíčových prvků zaručuje v lidském těle správnou funkci nervového a svalového systému.

Kaštany prospívají také našemu srdci. Přítomné antioxidanty a minerály, hořčík a draslík, pomáhají snižovat riziko kardiovaskulárních problémů jako jsou srdeční onemocnění nebo mrtvice. Kaštany obsahují některé vzácné nenasycené mastné kyseliny, například kyselinu linolovou, olejovou a palmitoolejovou. Tyto kyseliny pomáhají s regulací hladiny cholesterolu v krvi, čímž snižují riziko srdečních a cévních onemocnění.

Do jakých jídel se kaštany hodí?

V obchodech s potravinami je najdete od října do prosince. Je to období, kdy jsou nejčerstvější a nejvýživnější. Kaštany můžete připravit několika způsoby – uvařit nebo upéct a oloupat. Rozmixované je lze použít do těst a náplní. Pečené kaštany jsou výborné také místo krutonů do salátů, často se používají na přípravu pomazánek a omáček a také se hodí výtečně do nádivek k masům a k zelenině.

Jak je uvařit a oloupat?

Kaštany na hřbetu podélně nařízněte, dejte do mísy a zalijte vařící vodou, nechte 15-20’ máčet. Pak vodu slijte a dejte je na pánev, přidejte 50 ml vody, přiveďte k varu a pod poklicí duste asi 25-30’. V průběhu dušení kontrolujte tekutiny, jakmile se voda vypaří, znovu podlijte 50 ml vody. Po změknutí kaštany dejte stranou. Loupejte je teplé, neboť slupka vychladlých kaštanů ztvrdne a loupání jde ztěžka.

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *