Středomořská strava

Článek: Od objevení středomořské stravy zájem vědců o ni neustává, naopak je vede k jejímu zkoumání. Každoročně se v medicínských časopisech objevují nové články, které prezentují závěry výzkumů o vlivu tohoto modelu stravování na lidské zdraví, kondici ve starším věku, dlouhověkost, příznivé účinky na kardiovaskulární systém, protirakovinné účinky a příznivé výsledky při redukci váhy.
Picture of Mony

Mony

Ahoj, jmenuji se Monika a jsem ráda, že čtete tyto řádky. Jsou o jídle, jeho přípravě a radosti ze stolování nejlépe v kruhu nejbližších.

Středomořská strava

Od doby, kdy Hippokratés poukázal na úzký vztah mezi výživou a zdravím, uplynulo 2500 let.

Dnešní medicína obrací zrak a svou pozornost ke Středomoří, a to zejména na Krétu, Peloponés a jiné řecké oblasti. Dlouhověkost, zdraví a kondice lidí vědce udivovala již od počátku 60. let. K této skutečnosti přispěl i fakt, že na rozdíl od středomořských zemí lidem ve stejném věku na severu Evropy a Spojených států vzrůstala až exponenciálně nádorové a kardiovaskulární onemocnění.

Jak vznikla středomořská strava?

Angel Keys spolu se svou ženou napsali první publikaci o středomořské stravě pod názvem “Středozemní cesta: jak dobře žít a jíst”. Tato kniha je výsledkem velké studie cévních chorob v sedmi zemích, nazývána Seven-Countries Study.

Po tomto a jiných výzkumech bylo zjištěno, že úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění a rakovinu je v celosvětovém měřítku podstatně nižší u těch, kteří dodržovali tradiční středomořské návyky.

V 60. letech vědce udivoval zdravotní stav a vitalita chudobného obyvatelstva Kréty, Řecka a Itálie ve srovnání s jinými vyspělými státy západoevropských zemí a Spojených Států.

Čím je středomořská strava unikátní?

Od objevení středomořské stravy zájem vědců o ni neustává, naopak je vede k jejímu zkoumání. Každoročně se v medicínských časopisech objevují nové články. Články prezentují závěry výzkumů o vlivu tohoto modelu stravování na lidské zdraví, kondici ve starším věku, dlouhověkost, příznivé účinky na kardiovaskulární systém, protirakovinné účinky a příznivé výsledky při redukci váhy.

Proč středomořská strava?

Jedná se o stravu, která je tradiční v oblastech Středomoří. Do oblasti, jíž se toto stravování týká, patří 21 států. Je naprosto jasné, že jednotlivé kuchyně mají odlišnosti. Každá země má typické potraviny, získané z vlastních zdrojů za optimálních klimatických podmínek. Jednotlivé kuchyně ovlivňují také zvyky, tradice a náboženství.

Přesto lze v jídelníčku sledovat společné znaky: velké množství zeleniny, ovoce podávané jako dezert, obiloviny, ořechy, luštěniny a olivový olej jako hlavní zdroj tuků. Naopak mléčné výrobky a maso jsou zastoupeny v malém množství.

A nakonec popíjení vína v opravdu malém množství jako chuťový doplněk především při konzumaci jídla.

Pyramida potravin středomořské diety.

Pyramida je rozdělena do tří základních částí. Základem jsou potraviny rostlinného původu, které poskytují všechny potřebné živiny. Tyto potraviny by měly být konzumovány ve větších porcích a častěji ve srovnání s jinými potravinami v nižších patrech.

Pyramida je takovým denním, týdenním a příležitostným průvodcem pro zdravou a vyváženou stravu.

Každý den:

  • cereálie, jedna až dvě porce jídla by měla být ve formě chleba, těstovin, rýže, především z celých, nedrcených a neloupaných zrn
  • zelenina se podává k obědu i večeři, tedy dvě porce a více, z toho jedna v syrové podobě upravená jako salát
  • ovoce, jedna až dvě porce a ideálně jako dezert
  • voda, dobrá hydratace je důležitá pro udržení rovnováhy v těle, denní spotřeba vody by měla být 1,5–⁠2,0 l a může se lišit dle věku, fyzické aktivity, počasí a jiných okolností
  • mléčné výrobky jako jogurty, sýry v malém množství a výhradně přírodní, bez konzervantů a aditiv
  • olivový olej se doporučuje jako hlavní forma tuků, díky jeho nutriční a výživové hodnotě
  • koření, byliny, česnek, cibule, potraviny které dodávají jídlu chuť, dochucují a zvýrazňují jednotlivé ingredience, a tak snižují spotřebu soli
  • ořechy, olivy, semena, velmi důležitý zdroj zdravých lipidů, bílkovin, vitaminů, minerálů, prvků a stopových prvků. Konzumace malé hrstky je ta nejlepší volba na malou svačinu
  • víno, doporučena střídmá konzumace, denně jedna sklenice pro ženy a dvě sklenice pro muže během jídla. Často ředěno nesycenou vodou.

Týdně:

  • středomořská strava obvykle nezahrnuje potraviny živočišného původu jako hlavní surovinu, ale jako přílohu
  • ryby, doporučeno jíst jednu až dvě porce týdně jako zdroj zdravých lipidů mimo sušených, solených či nakládaných rybek, které jíte jako pochutinu ke svačině či večernímu posezení
  • vejce, dvě až čtyři porce týdně jako dobrou volbu čistých živočišných bílkovin
  • maso, méně než dvě porce v plné šíři rozličnosti (jehněčí, drůbeží, vepřové, hovězí, kozí) a vždy dušené nebo pečené na ohni.

Občas:

  • na vrcholu pyramidy jsou sladká a nezdravá jídla s vysokým obsahem tuku a průmyslově zpracované potraviny, které by měly být konzumovány ve velmi malém množství či vůbec.

Kromě doporučeného množství jídla je dobré zvážit přijetí zdravého životního stylu. Zachování přirozených kulturních prvků, týkajících se celého procesu přípravy jídel a stravování včetně vlastní konzumace:

Vaření je důležitá činnost, která může být relaxem a zábavou, na které se může podílet a účastnit se jí celá rodina.

Socializace, setkávání se u stolu a sdílení jídla ve společnosti rodiny a přátel vede k pomalejší konzumaci.

Sezónnost, preference sezónních čerstvých potravin, minimum průmyslově zpracovaných potravin.

Relaxace, která patří ke zdravému a vyváženému životnímu stylu, ale i naopak pravidelné, středně intenzivní cvičení, pobyt u moře a dostatek slunečního svitu, a to i v zimním období. https://varimesmony.cz/category/stredomorska-kuchyne/

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *