Jahoda je jedna z nejoblíbenějších ovocných pochoutek na světě. Tyto bobule jsou zařazeny mezi nejoblíbenějších deset druhů ovoce a zeleniny s vysokým obsahem antioxidantů.
Jsou nejen výborným zdrojem antioxidantů, vitamínů a minerálů, ale obsahují vlákninu a téměř žádné tuky a bílkoviny. Přispívají k dobrému fungování našeho trávicího systému a pomáhají v boji proti zácpě. Snižují hypertenzi a díky obsaženému vitamínu C posilují náš imunitní systém.
Takže, pokud chcete povolení dát si jahodu do sektu, jíst jahodový džem nebo koláče, tady je dalších několik důvodů, proč byste měli:
1.Zlepšují paměť
Přírodní flavonoid obsažený v jahodách, látka zvaná fisetin, dle vědců předběžné studie naznačují že, může chránit před poruchami souvisejícími s věkem, zpomalit určité procesy stárnutí a podpořit dlouhověkost. U starých myší, kterým byl podáván fisetin, došlo k prodloužení jejich životnosti téměř o 10%.
2. Pomáhají při hubnutí
Rostlinná vláknina, kterou obsahují, nabobtná a déle udrží pocit sytosti. Vitamín C zrychluje metabolismus a tím napomáhá tělu spálit ještě více kalorií.
3.Posilují kosti
Vysoký obsah draslíku, manganu a minerálů podporuje správný vývoj kostí, proto neváhejte obohatit jídelníček vašich dětí a seniorů.
4. Mají protirakovinné vlastnosti
Antioxidační prvky obsažené v jahodníku mají schopnosti bránit růstu rakovinových buñek a samotný vitamín C dodá impuls, který potřebuje imunitní systém k boji proti rakovinovym buňkám.
5. Jsou spojenci našeho srdce
Náhoda, jejich srdcovitý tvar! Jahody obsahují antioxidanty a flavoidy, které zabraňují zvyšování cholesterolu, který má za příčinu ucpávání krevního řečiště, což vede k srdečním problémům. Působí protizánětlivě a podporují zdraví srdce.
6. Regulují krevní cukr
Jahody mohou být zvláště užitečné při prevenci metabolického syndromu a cukrovky 2. typu.
Jahody v kuchyni
Dnes, můžete jahody sehnat téměř v každé prodejně s potravinami po celý rok, přestože jejich sezóna je poměrně krátká (květen – červen). Protože jsou velmi měkké a náchylné k pomačkání, pečlivě vybírejte čisté, vyzrálé a voňavé, raději pocházející z tuzemských jahodových plantáží. Jsou chutnější než skleníkové z dovozu.
Jahody můžeme konzumovat syrové, zavařené jako kompot nebo marmeládu či džem, mohou se sušit i zmrazovat. Vyrábějí se z nich přesnídávky, poháry, šťávy, džusy, koktejly, zmrzliny… a mnoho dalších dobrůtek.
.