Zapečená cizrna s rýží

Recept: Zapečená cizrna s rýží je tradice, jednoduchost, zdraví a Řecko –⁠ to všechno je v tomto pekáčku. Zdá se vám trochu podivná kombinace cizrny a rýže? Nebojte se a tento recept vyzkoušejte, je to absolutní klasika, tradiční řecký pokrm. Jsou oblasti, kde se podává se zeleninou, jako jsou papriky a rajčata, a jsou jiné oblasti, kde se připravuje ještě jednodušeji, jen cizrna a rýže, trocha cibulky, pálivé papriky a citronové šťávy.

DOBA VAŘENÍ:

40’

PORCE:

3–⁠4

INGREDIENCE

*100 g rýže
*250 g vařené cizrny
*2 rajčata nakrájená na malé kousky
*3 lžíce konzervovaných rajčat
*1 kapie nakrájené na malé kousky
*1 malá červená cibule nakrájená na kolečka
*50–⁠70 ml olivového oleje
*sůl, pepř, oregano
*chilli vločky
*šťáva z půlky citronu
*300 ml vody (já používám Pí- vodu BCS®) nebo zeleninového vývaru
Přehrát video

POSTUP

1. Troubu předehřejte na 200 stupňů.

2. Papriku, cibuli a rajčata dejte do zapékací mísy, přidejte olivový olej, okořeňte solí, pepřem, oreganem, chilli vločkami a vložte do trouby na 20’ zapéct.

3. Vytáhněte z trouby, přidejte cizrnu, rýži, konzervovaná rajčata, dochuťte solí, pepřem, chilli, oreganem a přidejte citronovou šťávu, zalijte vodou nebo vývarem. Pomíchejte a vložte do trouby znovu zapéct na 30–⁠35’.

4. V průběhu zapékání kontrolujte tekutinu, je-li potřeba podlijte. Vytáhněte z trouby, podávejte s feta sýrem a pečivem.

Zapečená cizrna s rýží je tradice, jednoduchost, zdraví a Řecko –⁠ to všechno je v tomto pekáčku. Zdá se vám trochu podivná kombinace cizrny a rýže? Nebojte se a tento recept vyzkoušejte, je to absolutní klasika, tradiční řecký pokrm. Jsou oblasti, kde se podává se zeleninou, jako jsou papriky a rajčata, a jsou jiné oblasti, kde se připravuje ještě jednodušeji, jen cizrna a rýže, trocha cibulky, pálivé papriky a citronové šťávy.

Na co si dát pozor? Nebojte se kvalitního olivového oleje. Olivový olej je vlastně základ středomořské stravy a tomuto jídlu dodává chuť. Taktéž citronová šťáva je velmi důležitá, přidávejte ji v průběhu zapékání a úplně na konci můžete pokrm ještě lehce dochutit. Chilli vločky přidávejte dle potřeby, myslím, že lehký element pálivosti tomuto jídlu náramně sluší.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám cizrna podařila nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému. Mrkněte na další recepty s cizrnou: PIKANTNÍ PEČENÁ CIZRNA.

Vytisknout recept

sdílejte:

7 komentářů

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *