Cizrnová polévka

Recept: Cizrnová polévka je uvařena ze skromných surovin, ale výsledná chuť neubírá na její lahodnosti. Je plná vlákniny a jedinečného přísunu antioxidantů. Použijte kvalitní olivový olej, čerstvou zeleninu, přidejte trochu zdravé štiplavosti čili.

DOBA VAŘENÍ:

60–⁠120’

PORCE:

4–⁠5

INGREDIENCE

*250 g cizrny
*1 větší cibule nakrájená na kolečka
*1 velká mrkev nakrájená na větší kousky
*2 stonky celeru, oloupané, nakrájené na kousky
*½ chilli papričky nakrájené nadrobno (dle chuti)
*hrst najemno nakrájené zelené petrželky
*200 ml konzervovaných loupaných rajčat
*sůl, pepř
*šťáva z půl citronu
*50–⁠75 ml olivového oleje
*2–⁠2,5 l vody (já používám Pí- vodu BCS®)

POSTUP

1. Cizrnu dejte do mísy s vlažnou vodou a nechte nejlépe přes noc bobtnat.

2. Před přípravou cizrnu propláchněte, pak vložte do hrnce s vodou, přidejte polovinu olivového oleje a vařte do měkka cca 60–⁠90‘. (Doba varu se odvíjí od kvality cizrny, můžete ji uvařit i v tlakovém hrnci, v tom případě bude hotová za 10–⁠15‘.)

3. V mezičase připravte zeleninu: na rozehřátou pánev nalijte zbylý olivový olej, přidejte cibuli, mrkev a chilli papričku, celerový stonek i s listy a opékejte cca 6’, dokud zelenina nezměkne. Přidejte rajčata, cukr, okořeňte solí, pepřem a poduste 5‘. Dejte stranou.

4. Do uvařené cizrny přidejte restovanou zeleninu, zelenou petrželku, okořeňte solí, pepřem, citronovou šťávou a znovu přiveďte k varu. Vařte cca 15–⁠20‘, do okamžiku, kdy se chutě propojí a cizrna se téměř rozpadá.

5. Podávejte s čerstvým bílým pečivem.

Cizrnová polévka je jedním z mých oblíbených řeckých zimních pokrmů.

Místní mají pravidlo máslově rozvařené chuti. Jakmile nastane sezona luštěnin, kamarádka Elen připraví první dávku cizrny, a v okamžiku, kdy se cizrna v hrnci začne téměř rozpadat, prohlásí: „Letos kupujeme cizrnu jen u Stavrose, jeho se rozpadá a je krásně máslová.“ A vtom všechny kamarádky včetně mě běží na trh hledat Stavrosovu cizrnu. Vzhledem k tomu, že cizrnu není vždy snadné uvařit do měkka a my asi Stavrosovo políčko nenajdeme, jenže přitom chceme docílit hladké máslová chuti, můžeme použít tlakový hrnec.

V Řecku se tradičně připravují dvě varianty polévek. Tu jednu nazýváme červenou, druhou bílou. Rozdělují se podle regionů. Elen by doma bílou nikdy nepřipravila, na rozdíl od mého manžela, který červenou nechtěl ani vidět, a to je dělilo od sebe dvacet kilometrů. Místní mají v chladném zimním období cizrnu a další luštěniny zařazeny pravidelně v týdenním jídelníčku, důležitým krokem je určitě cizrnu na noc namočit do vlažné vody, tím se zkrátí doba vaření.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám cizrnová polévka podařila nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému. Mrkněte na další polévky: FAZOLOVÁ POLÉVKA S VEPŘOVÝM MASEM, BRAMBOROVÝ KRÉM SE STROUHÁNKY A SLANINOU.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *