Borůvky

Článek: Tento tmavě modrý poklad, nejlépe hned za čerstva do pusy a pozor na oblečení to je nemá rádo a chyby neopouští. Borůvky najdete po lesích ve velké části Evropy a nachází se po lesích i v Česku, jsou menší a mají příjemnou sladkokyselou chuť. 
Picture of Mony

Mony

Ahoj, jmenuji se Monika a jsem ráda, že čtete tyto řádky. Jsou o jídle, jeho přípravě a radosti ze stolování nejlépe v kruhu nejbližších.

Přehrát video

Borůvkám se daří po celém světě. Nejen, že si na nich náramně pochutnáte ale můžete obohatit tělo o mnoho přínosných látek. Tyto bobule jsou označovány také jako koncentrovaná superpotravina, pyšní se svým obsahem mnoha antioxidantů, draslíku, železa, síry, a dalších minerálních látek.

Borůvky jsou ovoce, jedno z mála, které nevyvolává žádné alergické reakce i při dlouhodobém užívání.

Několik důvodů proč bychom měli konzumovat borůvky     

Snižují tzv. špatný  cholesterol. Zpomalují známky předčasného stárnutí, vrásky, stařecké skvrny. Zpomalují tvorbu šedého zákalu, osteoporózy, vypadávání vlasů, demencí a Alzheimerovou chorobou.

Zvýšená konzumace tohoto ovoce je dobrý krok k prevenci proti rakovině, veškeré blahodárné látky jsou obsaženy především ve slupce tohoto plodu.

Borůvky a stárnutí mozkových buněk

Borůvky patří mezi top zdroje antioxidantů z ovoce a zeleniny, tyto antioxidanty jsou výjimečné, podporují přirozenou obranyschopnost našeho organismu, zpomalují stárnutí mozkových buněk a předcházejí degenerativním onemocněním.

Borůvky a hubnutí

Nízký obsah kalorii a vysoký obsah vlákniny je ideální kombinace  pro hubnutí. Vláknina nás udrží delší dobu bez pocitu hladu a zároveň zlepší naše trávení.

Posilují imunitní systém

Posilují imunitní systém, podpoří vás v boji proti chřipce, angíně, pomáhají regulovat vysoký krevní tlak.

Jak proti průjmu (sušené), tak proti zácpě (čerstvé)

Borůvky se statečně staví k pomoci jak proti průjmu, tak proti zácpě – v prvním případě je třeba konzumovat borůvky sušené a ve druhém čerstvé.

Podporují dobrý zrak

Jak lépe vidět, ano je to tak, pomáhají předcházet vzniku šerosleposti, adaptují oko lépe na ostré světlo a jsou nápomocni při regeneraci oční sítnice. Celkově se naše oči neunaví tak rychle.

Neváhejte a přidejte si koncentrovanou dávku zdraví do vašich receptů 

Tento tmavě modrý poklad, nejlépe hned za čerstva do pusy a pozor na oblečení to je nemá rádo a chyby neopouští. Borůvky najdete po lesích ve velké části Evropy a nachází se po lesích i v Česku, jsou menší a mají příjemnou sladkokyselou chuť. 

Borůvka  kanadská, pocházející ze severní Ameriky, lze pěstovat i na našich zahrádkách, oproti lesním borůvkám je podstatně větší, méně barví a je sladší.

Kde všude mohou putovat tyto roztomilé kuličky, určitě do koláčů, knedlíků, pohárů a dalších dobrot, nezapomeňte na snídaně, nápoje a džemy. 

Vyzkoušejte moje tipy, kam s borůvkami.Borůvkový koláč s tvarohem, Borůvkový chia pudink

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recepty s borůvkami líbí nebo jak jste si je upravili k obrazu svému.

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *