Borůvkám se daří po celém světě. Nejen, že si na nich náramně pochutnáte ale můžete obohatit tělo o mnoho přínosných látek. Tyto bobule jsou označovány také jako koncentrovaná superpotravina, pyšní se svým obsahem mnoha antioxidantů, draslíku, železa, síry, a dalších minerálních látek.
Borůvky jsou ovoce, jedno z mála, které nevyvolává žádné alergické reakce i při dlouhodobém užívání.
Několik důvodů proč bychom měli konzumovat borůvky
Snižují tzv. špatný cholesterol. Zpomalují známky předčasného stárnutí, vrásky, stařecké skvrny. Zpomalují tvorbu šedého zákalu, osteoporózy, vypadávání vlasů, demencí a Alzheimerovou chorobou.
Zvýšená konzumace tohoto ovoce je dobrý krok k prevenci proti rakovině, veškeré blahodárné látky jsou obsaženy především ve slupce tohoto plodu.
Borůvky a stárnutí mozkových buněk
Borůvky patří mezi top zdroje antioxidantů z ovoce a zeleniny, tyto antioxidanty jsou výjimečné, podporují přirozenou obranyschopnost našeho organismu, zpomalují stárnutí mozkových buněk a předcházejí degenerativním onemocněním.
Borůvky a hubnutí
Nízký obsah kalorii a vysoký obsah vlákniny je ideální kombinace pro hubnutí. Vláknina nás udrží delší dobu bez pocitu hladu a zároveň zlepší naše trávení.
Posilují imunitní systém
Posilují imunitní systém, podpoří vás v boji proti chřipce, angíně, pomáhají regulovat vysoký krevní tlak.
Jak proti průjmu (sušené), tak proti zácpě (čerstvé)
Borůvky se statečně staví k pomoci jak proti průjmu, tak proti zácpě – v prvním případě je třeba konzumovat borůvky sušené a ve druhém čerstvé.
Podporují dobrý zrak
Jak lépe vidět, ano je to tak, pomáhají předcházet vzniku šerosleposti, adaptují oko lépe na ostré světlo a jsou nápomocni při regeneraci oční sítnice. Celkově se naše oči neunaví tak rychle.
Neváhejte a přidejte si koncentrovanou dávku zdraví do vašich receptů
Tento tmavě modrý poklad, nejlépe hned za čerstva do pusy a pozor na oblečení to je nemá rádo a chyby neopouští. Borůvky najdete po lesích ve velké části Evropy a nachází se po lesích i v Česku, jsou menší a mají příjemnou sladkokyselou chuť.
Borůvka kanadská, pocházející ze severní Ameriky, lze pěstovat i na našich zahrádkách, oproti lesním borůvkám je podstatně větší, méně barví a je sladší.
Kde všude mohou putovat tyto roztomilé kuličky, určitě do koláčů, knedlíků, pohárů a dalších dobrot, nezapomeňte na snídaně, nápoje a džemy.
Vyzkoušejte moje tipy, kam s borůvkami.Borůvkový koláč s tvarohem, Borůvkový chia pudink
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recepty s borůvkami líbí nebo jak jste si je upravili k obrazu svému.