Granátové jablko

Picture of Mony

Mony

Ahoj, jmenuji se Monika a jsem ráda, že čtete tyto řádky. Jsou o jídle, jeho přípravě a radosti ze stolování nejlépe v kruhu nejbližších.

Přehrát video

Jedinečné vitamíny a přínosy pro zdraví a sexuální život.

Nádherně červená semena, lehce zaměnitelná s drahokamy, se řadí mezi superpotraviny. Tento plod byl v antice považován za symbol věčného života a plodnosti. Granátové jablko je mimořádně prospěšné ovoce, má jedinečné přínosy pro zdraví a sexuální život, je nízkokalorické, obsahuje železo, draslík a vlákninu.

Víte, že granátové jablko má větší antioxidační kapacitu než zelený čaj?

Jedno granátové jablko pokryje 40 % potřebného množství vitamínu C na den a je bohaté na tři různé antioxidanty (taniny, antokyany, kyselinu ellagovou). Jeho antioxidační kapacita se odhaduje na 2-3x vyšší než u červeného vína nebo zeleného čaje.

Dobré pro srdce, špatné pro rakovinné buňky.

Granátové jablko je bohaté na vitamíny A, C, E a kyselinu listovou. Obsahuje ale také cenné polyfenoly, které mohou zpomalit anebo předejít endoteliální dysfunkci, která je počátkem aterosklerózy a mrtvice. Studie ukázaly, že šálek šťávy z granátového jablka denně pomáhá snižovat stresem způsobenou ischemii myokardu a zlepšuje průtok krve do srdce.

Červené zrníčka a sexuální život?

A znovu, je to právě šťáva z granátového jablka, která je doporučována také mužům. Ze studie z roku 2007 vyplývá, že tak mohou zabránit a předcházet erektivní disfunci. Také studie urologů z Kalifornské univerzity uvádí, že muži, kterým byla denně podávána sklenice čerstvě vymačkané šťávy z granátového jablka, měli pomalejší růst PSA v krvi.

Superhrdina granátové jablko bojuje s obezitou.

Granátové jablko je nízkokalorické, proto se doporučuje i při hubnutí. Zlepšuje metabolismus a trávení, čímž podporuje vylučování škodlivých látek z těla. Odborníci se domnívají, že polyfenoly z granátového jablka potlačují chuť k jídlu.

Už jste zapomněli, o čem jste si tu právě četli? Tak udržujte s granátovým jablkem dobrý vztah a tím i paměť v kondici.

Polyfenoly z granátového jablka mohou pomoci zlepšit paměť. Zvláště u starších osob se ukázalo, že lidé, kteří pili sklenici šťávy z granátového jablka denně, si výrazně zlepšili svou paměť.

Jak oloupat a jíst neposedná zrníčka?

Použití granátového jablka je velmi rozmanité. Sirup a čerstvá sťáva se řadí mezi nejoblíbenější. Ze šťávy můžete připravovat omáčky k masům. Zrníčka obohatí každý křupavý salát a v kombinaci se sýry vytvoří dokonalou harmonii. Granátové jablko se výborně hodí i ke sladkým kaším a pudinkům. Grenadína je sirup připravovaný z vylisovaných granátových jablek. V kuchyni je také velmi oblíbená granátová melasa nebo ocet. Použít je můžete do dresinků, omáček, dezertů i koktejlů.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám návod a článek líbil a jaký recept jste z granátového jablka připravili. https://varimesmony.cz/salat-s-pecenymi-hruskami-a-zalivkou-tahini/

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *