1. Do mísy dejte cukr, citronovou kůru a promíchejte, přidejte rozpuštěné máslo a metličkou 1’ šlehejte. Pak přidejte citronovou šťávu, vejce, sůl, vanilkový extrakt a mouku, do které jste zamíchali kypřicí prášek, a vytvořte těsto.
2. Mísu s těstem přikryjte a dejte na 20’ do lednice.
3. Troubu předehřejte na 180°.
4. Těsto má lepivou konzistenci. Nabírejte jej za pomocí lžíce, vytvořte kuličku a obalte nejdříve v cukru krystal, pak v cukru moučka. Pokládejte s rozestupem na pečicí papír rozprostřený na plechu. Vložte do trouby a pečte 12–15’.
5. Nechte vychladnout a podávejte.
Popraskané citronové sušenky
Popraskané citronové sušenky, které jsem poprvé viděla u kamarádky ve Vídni na slavnostní večeři, mi nechaly pusu otevřenou, no jo, no… Už je to fůra let, byla jsem v kuchyni tak čerstvě, že slovo vařečka bylo sprosté a na knoflík u trouby jsem potřebovala návod na použití.
Pokud i vás přepadla panika, že to nezvládnete, tak vás vyvedu z omylu. Příprava je velmi jednoduchá: všechno smíchat a nepracovat s těstem příliš dlouho, jinak sušenky nebudou tak křehké. Pak, jakmile těsto drží pohromadě, dejte vychladit krátce do lednice. Při tvarování kuliček se bude hmota lepit, ale to je v pořádku. Takže buď použijte jednorázové rukavice, hmota se nezahřívá tak rychle, anebo při modelování namáčejte prsty lehce do vody. Nakonec dobře obalte v cukru, a šup do trouby. Ponechte mezery, aby se jednotlivé kousky nespojily v jeden.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám citronové sušenky podařily nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.
2 komentáře
Děkujeme, moc chutnají 💖
Snadné, rychlé a chutné.
Děkuji moc mě těší. 🫶 Mony