Citronový sirup

Středomořský rychlý recept: Citronové pravidlo zní, použít kvalitní citróny, dobře vyzrálé a v nejlepším případě v bio kvalitě. Poměr cukru můžete upravit podle vlastních chutí a potřeb, mně osobně toto množství vyhovuje. Množství vody, se kterým limonádu budete ředit, je na vašich chuťových pohárcích.

DOBA VAŘENÍ:

60'

PORCE:

600 ml

INGREDIENCE

*125 g cukru krystal
*320 ml citronové šťávy
*šťáva z jedné limetky
*125 ml vody (já používám Pí vodu BCS®)
*1 kousek skořice v celku
Přehrát video

POSTUP

1. Vymačkejte citrónovou a limetkοvou šťávu, přeceďte přes cedník. Dejte stranou.

2. Do kastrolu dejte cukr, vodu, skořici a přivedte k varu. Sirup vařte 2’. Jakmile máte hotovo, přidejte šťávu a na mírném ohni znovu vařte 2’. Pak vypněte a nechte pod poklicí vychladnout.

3. Vychlazený sirup nalijete do čistých láhví. Před podáním nařeďte vodou, přidejte kostky ledu a čerstvou mátu.

Citronový sirup se skořicí mě znovu zavádí do Řecka, kde citróny neodmyslitelně patří snad ke každému jídlu. Tento sirup je úžasně svěží a podává se především v horkém létě, Jeho příprava je velmi jednoduchá.

Citronové pravidlo zní, použít kvalitní citróny, dobře vyzrálé a v nejlepším případě v bio kvalitě. Poměr cukru můžete upravit podle vlastních chutí a potřeb, mně osobně toto množství vyhovuje. Množství vody, se kterým limonádu budete ředit, je na vašich chuťových pohárcích.

Pokud nemáte v oblibě skořici, vynechte ji a není ani problém vyloučit ze sirupu limetku. Tyto dvě ingredience osobně používám velmi ráda, protože, jak známo, skořice je úžasným antioxidantem a limetka má nádhernou vůni a je méně kyselá. Limetka se na našem trhu většinou prodává bez chemického ošetření. Pokud jí fandíte, klidně přidejte kousek kůry ke skořici a vařte v sirupu společně.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám citronový sirup podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Mrkněte na další recepty, kde hlavní roli hrají citrony: KUŘECÍ PALIČKY S CITRONOVOU RÝŽÍ

Vytisknout recept

sdílejte:

2 komentáře

  1. Citrónová štáva ve mně evokuje dovolenou u moře. Můžu k výrobě sirupu použít i obyčejnou vodu z kohoutku? děkuji

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *