Lilkové rolky s feta sýrem

Středomořský recept z jedné pánve: U nás v České republice jsme lilkům přišli na chuť až v posledních době. Při přípravě pokrmu podle tohoto receptu nevynechejte krok s namáčením lilku ve slané vodě, protože tak ho zbavíte hořkosti a nasaje méně tuku.

DOBA VAŘENÍ:

90'

PORCE:

4-5

INGREDIENCE

*3 velké lilky
*200 g sýru feta
*7-8 menších rajčat
*1 lžíce rajského protlaku
*sůl, pepř
*1 lžičku cukru
*čili vločky, oregano
*3-4 lžíce na drobno nasekané zelené petrželky
*50-70 ml olivového oleje
Přehrát video

POSTUP

1. Lilky podélně nakrájejte na cca 1 cm silné plátky, dejte do mísy, zalijte vlažnou vodou, přidejte lžičku soli a nechte asi půl hodiny namáčet. Pak lilky vytáhněte a osušte. Dejte rozehřát troubu na 180-200 stupňů, lilky rozložte na plech a potřete z obou stran olivovým olejem. Vložte do předehřáté trouby a pečte do okamžiku, kdy změknou a dostanou lehce zlatavou barvu cca 20′.

2. Rajčata nastrouhejte na hrubém struhadle, přidejte protlak, okořeňte solí, pepřem a čili vločkami, pak přidejte cukr, oregano a nakonec všechno promíchejte. Dejte stranou.

3. Jakmile je LILEK hotový, nechte je lehce vychladnout. Fetu nakrájejte na malé obdélníčky, po jednom kousku položte na okraj upečeného lilku a srolujte do ruličky.

4. Do zapékací mísy nalijte polovinu rajčatové omáčky, na ni naskládejte lilkové ruličky a zalijte druhou polovinou rajčat a nakonec polijte zbylým olivovým olejem. Vložte do předehřáté trouby na 200 stupňů a zapékejte cca 40-50’.

5. Podávejte s feta sýrem a čerstvým pečivem.

Recept: Jak navázat dobrý vztah s lilkem?

Lilkové rolky s feta sýrem připomínají vůni řeckého léta. Jako hlavní chod se po celé léto podávají zeleninová jídla z cuket, rajčat a paprik a do těchto sezónních pokrmů patří právě také lilky. U nás v České republice jsme lilkům přišli na chuť až v posledních době. Při přípravě pokrmu podle tohoto receptu nevynechejte krok s namáčením lilku ve slané vodě, protože tak ho zbavíte hořkosti a nasaje méně tuku.

Tady je pár základních pravidel, jak navázat dobrý vztah s touto podivně vypadající zeleninou. Na dobré jídlo potřebujete kvalitní a čerstvou surovinu, kterou vybírejte dle následujících pravidel:

1. Povrch lilku by měl být lesklý.

2. Lilek je relativně těžký.

3. Zelený stonek.

4. Bez fleků a měkkých míst.

5. Intenzivní barva.

6. Preferujte menší kusy.

7. Lilky s bílými pruhy jsou sladší. Obzvláště pokud je jejich původ z ostrova Santoriny.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám lilkové rolky podařili nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

4 komentáře

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *