1. Lilky podélně nakrájejte na cca 1 cm silné plátky, dejte do mísy, zalijte vlažnou vodou, přidejte lžičku soli a nechte asi půl hodiny namáčet. Pak lilky vytáhněte a osušte. Dejte rozehřát troubu na 180-200 stupňů, lilky rozložte na plech a potřete z obou stran olivovým olejem. Vložte do předehřáté trouby a pečte do okamžiku, kdy změknou a dostanou lehce zlatavou barvu cca 20′.
2. Rajčata nastrouhejte na hrubém struhadle, přidejte protlak, okořeňte solí, pepřem a čili vločkami, pak přidejte cukr, oregano a nakonec všechno promíchejte. Dejte stranou.
3. Jakmile je LILEK hotový, nechte je lehce vychladnout. Fetu nakrájejte na malé obdélníčky, po jednom kousku položte na okraj upečeného lilku a srolujte do ruličky.
4. Do zapékací mísy nalijte polovinu rajčatové omáčky, na ni naskládejte lilkové ruličky a zalijte druhou polovinou rajčat a nakonec polijte zbylým olivovým olejem. Vložte do předehřáté trouby na 200 stupňů a zapékejte cca 40-50’.
5. Podávejte s feta sýrem a čerstvým pečivem.



Recept: Jak navázat dobrý vztah s lilkem?
Lilkové rolky s feta sýrem připomínají vůni řeckého léta. Jako hlavní chod se po celé léto podávají zeleninová jídla z cuket, rajčat a paprik a do těchto sezónních pokrmů patří právě také lilky. U nás v České republice jsme lilkům přišli na chuť až v posledních době. Při přípravě pokrmu podle tohoto receptu nevynechejte krok s namáčením lilku ve slané vodě, protože tak ho zbavíte hořkosti a nasaje méně tuku.
Tady je pár základních pravidel, jak navázat dobrý vztah s touto podivně vypadající zeleninou. Na dobré jídlo potřebujete kvalitní a čerstvou surovinu, kterou vybírejte dle následujících pravidel:
1. Povrch lilku by měl být lesklý.
2. Lilek je relativně těžký.
3. Zelený stonek.
4. Bez fleků a měkkých míst.
5. Intenzivní barva.
6. Preferujte menší kusy.
7. Lilky s bílými pruhy jsou sladší. Obzvláště pokud je jejich původ z ostrova Santoriny.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám lilkové rolky podařili nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.
4 Responses
Po upečení rolek jsem ještě přidala navrh trošku bílého jogurtu a bylo to moc dobré!
Super to se hodí.Mony♥️
Paráda. Lehké a moc dobré jídlo. 🙂
Dík 👩🍳 Mony