Lilek

Dnes baklažán patří mezi chutnou a zdravou zeleninu s velkou nutriční hodnotou. Existuje jen málo druhů zeleniny s tak různorodou velikostí, barvou a tvarem. Lilky mohou být podlouhlé jako banány i kulaté jako vajíčka. Slupka může být fialová, žlutá, načervenalá a ty nejchutnější a nejsladší lilky jsou bílé.
Picture of Mony

Mony

Ahoj, jmenuji se Monika a jsem ráda, že čtete tyto řádky. Jsou o jídle, jeho přípravě a radosti ze stolování nejlépe v kruhu nejbližších.

Lilek neboli královna středomořské kuchyně.

Baklažán, je nízkokalorická zelenina, která hraje hlavní roli ve středomořské stravě. Má svůj domov v teplých východních oblastech. Jeho konzumace nemá dlouhou historii. V kuchyni se lilek začal používat asi před 50 lety. Dlouho přežívaly pověry, že pojídání lilku vede k melancholii až šílenství. Botanici ho považovali spíše za okrasnou rostlinu.

Dnes baklažán patří mezi chutnou a zdravou zeleninu s velkou nutriční hodnotou. Existuje jen málo druhů zeleniny s tak různorodou velikostí, barvou a tvarem. Baklažány mohou být podlouhlé jako banány i kulaté jako vajíčka. Slupka může být fialová, žlutá, načervenalá a ty nejchutnější a nejsladší lilky jsou bílé.

Víte, že baklažán je fialový díky antioxidantům­?

Antioxidant nasunin nejen tvoří užasnou barvu, ale je i čističem volných radikálů.

Jaký má lilek být, abychom navázali dobrý vztah s touto podivně vypadající zeleninou?

Předně, na dobré jídlo potřebujeme kvalitní a čerstvou surovinu. Povrch lilku má být lesklý. Lilek je relativně těžký, zejména druh s tmavou barvou – lehký je moučný. Stonek má být zelený, bez fleků a měkkých míst, s intenzivní barvou. Preferujte menší kusy, lilky s bílými pruhy jsou sladší.

Víte, jak lilek správně upravit aby vaše chuťové kanálky jásali?

Držte se těchto pravidel:

  • při smažení lilku mu dopřejete spíše tmavší barvu, vynikne jeho opravdová chuť,
  • před smažením zeleninu nakrájejte na požadovaný tvar, namočte alespoň na 30’ do studené, osolené vody, tak zbavíte, lilek přirozené hořkosti a při smažení nenasaje příliš tuku,
  • ve vodě nechte namáčet 30’ ale lépe 60’, před smažením rukou vymačkejte přebytečnou vodu,
  • u lilku dosáhnete sladké a lahodné chuti, pokud jej před jakoukoliv další úpravou nejdříve osmažíte, jestli nechcete smažit, potřete ho lehce olivovým olejem ze všech stran a grilujte v troubě,
  • při jakékoli přípravě platí pravidlo čím tmavší barva tím chutnější,
  • na přípravu salátu, baklažán propíchejte, dejte na rozpálený gril, nebo do trouby rozehřáté na maximum a z prudka na vysoké teplotě opečte do okamžiku, kdy zelenina bude mít tmavou lehce spálenou slupku, pak dejte do sáčku nechte zapařit a oloupejte.

Baklažány konzumujeme pouze tepelně upravené, nikdy syrové. Nejzdravější jsou ochucené kvalitním olivovým olejem.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se lilek stal vaší oblíbenou zeleninou nebo jak si recepty upravujete k obrazu svému.

LILKOVÉ ROLKY S FETA SÝREM

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *