Lilek neboli královna středomořské kuchyně.
Baklažán, je nízkokalorická zelenina, která hraje hlavní roli ve středomořské stravě. Má svůj domov v teplých východních oblastech. Jeho konzumace nemá dlouhou historii. V kuchyni se lilek začal používat asi před 50 lety. Dlouho přežívaly pověry, že pojídání lilku vede k melancholii až šílenství. Botanici ho považovali spíše za okrasnou rostlinu.
Dnes baklažán patří mezi chutnou a zdravou zeleninu s velkou nutriční hodnotou. Existuje jen málo druhů zeleniny s tak různorodou velikostí, barvou a tvarem. Baklažány mohou být podlouhlé jako banány i kulaté jako vajíčka. Slupka může být fialová, žlutá, načervenalá a ty nejchutnější a nejsladší lilky jsou bílé.


Víte, že baklažán je fialový díky antioxidantům?
Antioxidant nasunin nejen tvoří užasnou barvu, ale je i čističem volných radikálů.
Jaký má lilek být, abychom navázali dobrý vztah s touto podivně vypadající zeleninou?
Předně, na dobré jídlo potřebujeme kvalitní a čerstvou surovinu. Povrch lilku má být lesklý. Lilek je relativně těžký, zejména druh s tmavou barvou – lehký je moučný. Stonek má být zelený, bez fleků a měkkých míst, s intenzivní barvou. Preferujte menší kusy, lilky s bílými pruhy jsou sladší.
Víte, jak lilek správně upravit aby vaše chuťové kanálky jásali?
Držte se těchto pravidel:
- při smažení lilku mu dopřejete spíše tmavší barvu, vynikne jeho opravdová chuť,
- před smažením zeleninu nakrájejte na požadovaný tvar, namočte alespoň na 30’ do studené, osolené vody, tak zbavíte, lilek přirozené hořkosti a při smažení nenasaje příliš tuku,
- ve vodě nechte namáčet 30’ ale lépe 60’, před smažením rukou vymačkejte přebytečnou vodu,
- u lilku dosáhnete sladké a lahodné chuti, pokud jej před jakoukoliv další úpravou nejdříve osmažíte, jestli nechcete smažit, potřete ho lehce olivovým olejem ze všech stran a grilujte v troubě,
- při jakékoli přípravě platí pravidlo čím tmavší barva tím chutnější,
- na přípravu salátu, baklažán propíchejte, dejte na rozpálený gril, nebo do trouby rozehřáté na maximum a z prudka na vysoké teplotě opečte do okamžiku, kdy zelenina bude mít tmavou lehce spálenou slupku, pak dejte do sáčku nechte zapařit a oloupejte.


Baklažány konzumujeme pouze tepelně upravené, nikdy syrové. Nejzdravější jsou ochucené kvalitním olivovým olejem.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se lilek stal vaší oblíbenou zeleninou nebo jak si recepty upravujete k obrazu svému.