Skořice

Účinky: Skořice plná antioxidantů bojuje proti volným radikálům, které způsobují škody v našem těle. A co jsou to volné radikály? Jsou to iontové částice s velkou rychlostí, které v organismu poškozují membrány buněk. Skořice je šampionem při jejich lovení a získala vážené místo mezi superpotravinami. Výzkumy ukázaly, že skořice díky svým antioxidačním vlastnostem bojuje intenzivně proti zánětům a infekcím již v jejich zarodcích.
Mony

Mony

Ahoj, jmenuji se Monika a jsem ráda, že čtete tyto řádky. Jsou o jídle, jeho přípravě a radosti ze stolování nejlépe v kruhu nejbližších.

Přehrát video

Ve starověkém Egyptě byla skořice vzácná a považovaná za dar od Bohů. Dnes je to již velmi přístupné a levné koření, které najdete na každém trhu nebo regále supermarketu. Jeho nádherná chuť a úžasná omamná vůně je většinou z nás spojována s pečením. Skořice je velmi oblíbená v dezertech, ale její použití není výjimkou ani u masových pokrmů. Po pepři je druhým nejoblíbenějším kořením na světě.

Pravá cejlonská nebo čínská?

Obecně rozlišujeme dva druhy: skořicovník cejlonský a čínský. Pravý, nebo-li cejlonský, se považuje za kvalitnější. Obzvlášť kvalitní je skořice, která pochází z kůry starých kmenů. Platí, že lepší je skořice světlejší a jemnější oproti té hrubší a tmavší a s ostřejší chutí z čínského skořicovníku. Ať už jako lék nebo koření, měli bychom kupovat nejlépe celé kousky skořicovníku cejlonského a teprve těsně před použitím ho nastrouhat nebo rozemlít. Tak si skořice zachová více účinných látek i chuti a vůně.

Skořice v kuchyni?

Většina z nás si skořici spojuje s Vánocemi, hřejivým punčem, svařeným vínem, voňavými perníčky nebo babiččiným štrůdlem z taženého těsta. V řecké kuchyni má toto koření taky silné pouto k desertům. Příkladem je mléčná rýže posypaná skořicí, rozinkové bochánky ochucené skořicí, koláč s krémovou náplní posypaný skořicí (recept v kuchařce do kapsy Soluň https://bit.ly/varimesmony_kucharka ) nebo skořicové máslo, ale neobejdou se bez ní ani vařená jídla. Skořice je velmi používána v orientální kuchyni, kterou jsou ovlivňována i řecká jídla. Používá se při přípravě masa vepřového, hovězího, drůbeže i zvěřiny.

Šampion mezi antioxidanty

Skořice plná antioxidantů bojuje proti volným radikálům, které způsobují škody v našem těle. A co jsou to volné radikály? Jsou to iontové částice s velkou rychlostí, které v organismu poškozují membrány buněk. Skořice je šampionem při jejich lovení a získala vážené místo mezi superpotravinami. Výzkumy ukázaly, že skořice díky svým antioxidačním vlastnostem bojuje intenzivně proti zánětům a infekcím již v jejich zarodcích.

Účinky na srdeční onemocnění

Studie ukázaly, že denní příjem skořice snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu, triglyceridů a celkového cholesterolu. Jiné výzkumy na zvířatech prokazují, že snižuje tlak. To vše dohromady výrazně snižuje riziko srdečních onemocnění.

Skořice a med

Víme, že příznivé vlastnosti medu jsou prokázány, jsou však dále umocněny v okamžiku, kdy med kombinujeme s tímto kořením. Tato kombinace je obvzláště účinná u případů vysokého cholesterolu a vysoké hladiny cukru krvi.

Víte, že toto koření pomáhá hubnutí?

Skořice má zahřívací účinek a zrychluje metabolismus. Napomáhá hubnout a kromě toho je odborníky dokázáno, že tlumí chuť na sladké. Zlepšuje citlivost na inzulín a to by mělo vést ke snadnějšímu úbytku hmotnosti.

Nižší hladinu cukru v krvi

Účinky skořice jsou známé při snižování hladiny cukru v krvi a hladiny glukózy po každém jídle. V kombinaci s enzymy, které pomáhají trávení, snižuje (zpomaluje) rozklad sacharidů. Působí na buňky jako imitátor inzulínu. To má za následek lepší absorpci glukózy buňkami, ikdyž působí mnohem pomaleji, než samotný inzulín.

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *