Ve starověkém Egyptě byla skořice vzácná a považovaná za dar od Bohů. Dnes je to již velmi přístupné a levné koření, které najdete na každém trhu nebo regále supermarketu. Jeho nádherná chuť a úžasná omamná vůně je většinou z nás spojována s pečením. Skořice je velmi oblíbená v dezertech, ale její použití není výjimkou ani u masových pokrmů. Po pepři je druhým nejoblíbenějším kořením na světě.
Pravá cejlonská nebo čínská?
Obecně rozlišujeme dva druhy: skořicovník cejlonský a čínský. Pravý, nebo-li cejlonský, se považuje za kvalitnější. Obzvlášť kvalitní je skořice, která pochází z kůry starých kmenů. Platí, že lepší je skořice světlejší a jemnější oproti té hrubší a tmavší a s ostřejší chutí z čínského skořicovníku. Ať už jako lék nebo koření, měli bychom kupovat nejlépe celé kousky skořicovníku cejlonského a teprve těsně před použitím ho nastrouhat nebo rozemlít. Tak si skořice zachová více účinných látek i chuti a vůně.
Skořice v kuchyni?
Většina z nás si skořici spojuje s Vánocemi, hřejivým punčem, svařeným vínem, voňavými perníčky nebo babiččiným štrůdlem z taženého těsta. V řecké kuchyni má toto koření taky silné pouto k desertům. Příkladem je mléčná rýže posypaná skořicí, rozinkové bochánky ochucené skořicí, koláč s krémovou náplní posypaný skořicí (recept v kuchařce do kapsy Soluň https://bit.ly/varimesmony_kucharka ) nebo skořicové máslo, ale neobejdou se bez ní ani vařená jídla. Skořice je velmi používána v orientální kuchyni, kterou jsou ovlivňována i řecká jídla. Používá se při přípravě masa vepřového, hovězího, drůbeže i zvěřiny.
Šampion mezi antioxidanty
Skořice plná antioxidantů bojuje proti volným radikálům, které způsobují škody v našem těle. A co jsou to volné radikály? Jsou to iontové částice s velkou rychlostí, které v organismu poškozují membrány buněk. Skořice je šampionem při jejich lovení a získala vážené místo mezi superpotravinami. Výzkumy ukázaly, že skořice díky svým antioxidačním vlastnostem bojuje intenzivně proti zánětům a infekcím již v jejich zarodcích.
Účinky na srdeční onemocnění
Studie ukázaly, že denní příjem skořice snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu, triglyceridů a celkového cholesterolu. Jiné výzkumy na zvířatech prokazují, že snižuje tlak. To vše dohromady výrazně snižuje riziko srdečních onemocnění.
Skořice a med
Víme, že příznivé vlastnosti medu jsou prokázány, jsou však dále umocněny v okamžiku, kdy med kombinujeme s tímto kořením. Tato kombinace je obvzláště účinná u případů vysokého cholesterolu a vysoké hladiny cukru krvi.



Víte, že toto koření pomáhá hubnutí?
Skořice má zahřívací účinek a zrychluje metabolismus. Napomáhá hubnout a kromě toho je odborníky dokázáno, že tlumí chuť na sladké. Zlepšuje citlivost na inzulín a to by mělo vést ke snadnějšímu úbytku hmotnosti.
Nižší hladinu cukru v krvi
Účinky skořice jsou známé při snižování hladiny cukru v krvi a hladiny glukózy po každém jídle. V kombinaci s enzymy, které pomáhají trávení, snižuje (zpomaluje) rozklad sacharidů. Působí na buňky jako imitátor inzulínu. To má za následek lepší absorpci glukózy buňkami, ikdyž působí mnohem pomaleji, než samotný inzulín.