Salát s pečenými hruškami a tahini zálivkou

Recept: Hrušky vybírejte jen hodně vyzrálé, sladké a šťavnaté. Ty při grilování pouští šťávu, která obsahuje dost cukru, který hezky karamelizuje a společně s citronovou štávou vytváří fantazii chutí na talíři.

DOBA VAŘENÍ:

30'

PORCE:

4-5

INGREDIENCE

*2 vyzrálé hrušky
*1 lžíce citronové šťávy
*1 lžička medu
*100 g rukoly
*100 g baby špenátu
*200 g ledového nebo jiného salátu
*10 šery rajčátek rozkrojených na půl
*hrst na jemno nakrájeného červeného zelí
*50 g modrý sýr
*3 lžíce semínek z granátového jablka
ZÁLIVKA
*1 lžíce sezamové pasty tahini
*3 lžíce jogurtu 10% tuku
*1-2 lžíce medu
*1 lžičku citronové šťávy
*1 lžičku vinného octu
*sůl

POSTUP

1. Na přípravu zálivky si připravte misku, dejte do ní všechny ingredience a dobře promíchejte. Dochuťte kyselost a sladkost podle vlastních potřeb.

2. Do druhé misky dejte med, citronovou šťávu a smíchejte, pak potřete na plátky nakrájené a jadřinců zbavené hrušky, nechte tak 10΄naležet. Pak rozehřejte grilovací pánev, rozložte na ni plátky hrušky a zprudka je grilujte (bez tuku) z obou stran 2-3´.

3. V mezičase rozložte na servírovací talíř umytou a nakrájenou zeleninu, opečené hrušky, nadrobte sýr a podávejte společně se zálivkou.

4. Nakonec posypte semínky granátového jablka. Podávejte jako samostatný salát, přílohu k hlavnímu jídlu nebo lehkou večeři.

Salát s pečenými hruškami a tahini zálivkou

Tento salát osobně zařazuji do kategorie zimních salátu. V období, kdy na trhu jsou voňavé, sladké šťavnaté hrušky, je u nás na stole velmi často. Tahini se úžasně hodí k jogurtu. Spolu vytváří dokonalou rovnováhu. Salát doprovází mnoho jídel, obzvláště, si rozumí s těstovinami a rýží, s grilovaným masem, sýry atd. …. a mne snad nikdy neomrzí….. K rajské omáčce a koprovce určitě nedoporučuji.

Opečené hrušky dodají svěží a originální chuť, kterou si nemusíme dopřávat jen ve sváteční dny, ale můžete je zařadit i do běžného jídelníčku. Nenechávejte se ovlivnit mým výběrem zeleniny, použila jsem to, co zrovna bylo na trhu (vlastně v lednici).

V každém případě nevynechávejte rukolu, výborně se její chutě potkávají s grilovanou hruškou. Oku lahodí některý z druhů červených listových salátů, jako je např. lollo rossa. Hrušky vybírejte jen hodně vyzrálé, sladké a šťavnaté. Ty při grilování pouští šťávu, která obsahuje dost cukru, který hezky karamelizuje a společně s citronovou šťávou vytváří fantazii chutí na talíři.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám salát líbí nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *