Pizza s chřestem a mozzarellou

Recept: Lopatu doma na sázení do trouby nemám, proto vyválené placky pokládám na pečicí papír vysypaný moukou a takto přesouvám s opatrností na rozpálený plech. Abych pizzu přesunula bezpečně a neztrácela veškeré dobrůtky po cestě na plech, pizzu připravuji raději menší.

DOBA VAŘENÍ:

40' Doba zrání: 2 dny

PORCE:

2-3

INGREDIENCE

ROZKVAS:
*150 g mouky
*150 g vody (já používám Pí-vodu BCS®)
*7 g sušených kvasnic
TĚSTO:
*350 g hladké mouky
*200 ml vody (já používám Pí-vodu BCS®)
*3 lžíce olivového oleje
*1 1/2 lžičky soli
NÁPLŇ:
*500 g chřestu
*400-500 g mozzarelli na plátky
*hrst čerstvé bazalky
*10 šery rajčat
*300 ml konzervovaných rajčat
*3 lžíce olivového oleje
*½ lžičky cukru
*sůl, špetka oregana

POSTUP

1. Rozkvas: Do sklenice nalijte vlažnou vodu, přidejte mouku, kvasnice a dobře rozmíchejte. Sklenici uzavřete a nechte cca 30’ kynout při pokojové teplotě. Pak dejte do lednice kynout dalších 12-20 hodin.

2. Těsto: Do mísy nalijte vlažnou vodu, přidejte sůl, polovinu olivového oleje, rozkvas a rozmíchejte, pak přidejte mouku a vypracujte hladké těsto. Těsto dejte do mísy, vymazané zbylým olivovým olejem, a nechte při pokojové teplotě cca 30-40΄ kynout. V průběhu kynutí, 2-3 krát přemíchejte. Pak přikryjte potravinářskou fólii a vložte do lednice na 20-40 hodin.

3. Omáčka na pizzu: Na rozehřátou pánev nalijte olivový olej, přidejte rajčata, okořeňte solí, oreganem, cukrem a nechte vařit na mírném ohni 10-15’. Jakmile máte hotovo, tyčovým nebo jiným mixerem rozmixujte. Dejte stranou vychladit.

4. Chřest: Zbavte dřevnatých konců a vložte na 1΄do vroucí vody povařit. Pak sceďte a dejte do ledové vodu ihned vychladit. Tím docílíte, že chřest neztratí krásně zelenou barvu. Dejte stranou okapat.

5. Před samotnou přípravou těsto vyjměte z lednice, rozdělte na 3-4 díly a nechte při pokojové teplotě nakynout cca 60-90’. Pak bochánky pomalu rukama roztahujte od středu směrem k pomyslným okrajům. Pokud těsto pruží, nechte ho chvilku odpočinout a pak znovu pokračujte. Takto připravené těsto dejte na moukou posypaný pečící papír, potřete omáčkou, rozložte mozzarellu, chřest, nakrájená šery rajčata a mátu.

6. Do trouby vložte plech obrácený dnem vzhůru a rozehřejte na maximální možnou teplotu. Jakmile je trouba připravená, přesuňte pizzu i s pečícím papírem přímo na horký plech. Pečte 8-9’.

Pizza s chřestem a mozzarellou.

Už jste připravovali pizzu a výsledek nic moc? Vykoukl takový koláč na slano? Do pizzi jako z pece italské babičky na míle daleko? Chuť těsta pizzi taková moučná?

Kromě mouky je velmi důležité důkladné kynutí, já bych to nazvala spíše zrání, a pak rychlé pečení. Příprava je super jednoduchá, má pouze jednu podmínku. Připravit správný časový harmonogram, kdy vlastně chceme, aby pizza párty vypukla.

Celý proces není žádná alchymie. Na rozkvasu nejde nic pokazit, jen hlídat teplotu vody, příliš teplou vodou jednoduše kvasnice zničíte. Takže vlažnou vodu cca max. 40 stupňů. Nápady na pečení a vaření u mne většinou přicházejí v hodinách, které nejsou v souladu s otvírací dobou našeho “super marketu” na vesnici. Proto osobně vždy používám sušené kvasnice … místo nezaberou a ve spodu v šupleti se vždy pár zrnek najde.

Zpracovávání nakynutého bochánku hraje také svou roli, na pomoučené desce od středu prsty rozmačkejte k pomyslným okrajům, tak přesouváte i vzuchové bubliny k okrajům a ty jsou nejlepší. Jestli se těsto brání, dejte mu pár minut oddechnout ….. a tak se připravuje těsto s láskou, pomalu krok po kroku beze spěchu a s dobrou myslí.

Lopatu doma na sázení do trouby nemám, proto vyválené placky pokládám na pečicí papír vysypaný moukou a takto přesouvám s opatrností na rozpálený plech. Abych pizzu přesunula bezpečně a neztrácela veškeré dobrůtky po cestě na plech, pizzu připravuji raději menší.

Pokud plánujete péct pizzu často, myslete na to již při výběru trouby, dnes jsou k dispozici trouby se speciálním programem na přípravu pizzi.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám pizza podařila nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému. Mrkněte na podobné recepty: PIZZA LODIČKY SE ŠPENÁTEM A SÁZENÝM VEJCEM

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *