Pizza lodičky se špenátem a sázeným vejcem

V zimě, kdy je zem při nejlepším pokryta bílou peřinou, je potřeba doplňovat sílu a energii co nejtmavší zeleninou. Nebojte se vyzkoušet pizza lodičky v řečtině známé pod názvem pinerli. Čerstvý špenát ze sýrem feta jsou ti nejlepší přátelé.

DOBA VAŘENÍ:

90'

PORCE:

3-4

INGREDIENCE

TĚSTO
*300 g hladké mouky
*7 g sušených kvasnic
*170 ml teplé vody (já používám Pí-vodu BCS®)
*1lžíce bílého jogurtu 10% tuku
*1/2 lžičky cukru krystal
*5 g soli
*1 lžíce olivového oleje
NÁPLŇ
*200 g čerstvého baby špenátu
*200 g sýru feta
*3 jarní cibulky nakrájené na jemno
*1 menší cibule nakrájené na jemno
*3 lžíce olivového oleje
*sůl, pepř
*4 vejce

POSTUP

1. Do mísy dejte mouku, cukr, kvasnice, sůl a promíchejte. Uprostřed mouky vytvořte dolík, nalijte vlažnou vodu, ve které jste rozmíchali lžíci jogurtu a vypracujte jemné spíše řidší těsto. Těsto dejte na teplé místo kynout. Po 40′ těsto vařečkou lehce přemíchejte a nechte dalších 20′ kynout. Doba kynutí se odvíjí od tepla, kvality kvasnic a dalších podmínek, čas kynutí je orientační.

2. Umyté špenátové listy dejte do mísy, osolte a rukou dobře pomačkejte. Špenát při mačkání bude pouštět přebytečnou tekutinu, kterou slijte a v našem receptu ji už nebudem potřebovat.

3. Na pánev nalijte olivový olej a restujte do sklovita jarní cibulku s cibulí. Jakmile máte hotovo, přidejte ke špenátu, nadrobte fetu, dokořente solí, pepřem a vše promíchejte.

4. Vykynuté těsto rozdělte na čtyři stejné díly a vyválejte podlouhlé oválky. Položte je na plech, který předem vymažte tukem, nebo rozprostřete pečící papír. Doprostřed těsta dejte část náplně, okraje přehňete směrem dovnitř a konce otočte směrem dolů. Tím vám vznikne lodička. Vložte do předehřáté trouby na 180 ºC a pečte cca 15-17’. Tak tři minuty před dokončením vytáhněte z trouby, doprostřed rozklepněte vejce a dejte na tři minuty vejce zapéct.

Pizza lodičky se špenátem a sázeným vejcem

Úžasná kombinace feta sýru se špenátem. Zavolejte přátele, připravte nedělní večeři nebo podávejte na party. Těsto můžete připravit i den předem, stačí ho jen zamísit, dát do větší mísy a přikrýt dobře potravinářskou folii, tak aby neosychalo. Uložte v lednici a i tam bude probíhat kynutí, jen ve velmi pomalém rytmu. Těsto připravte večer a další den zpracujte klidně až večer. Tak hodinu před samotnou přípravou je vytáhněte z lednice, přemiste a nechejte ohřát na pokojovou teplotu. Pak postupujte standardně podle popisu.

Peinerli je svým způsobem vlastně druh podlouhlé pizzy, podlouhlý tvar připomíná loďku. Jednou ze základních náplní je sýr, ten nesmí určitě chybět. Často se přidávají uzeniny, aromatické klobásy, sušená masa a v neposledním čerstvé špenátové listy s feta sýrem. Nedoporučuji použit špenát mrazený nebo nahradit feta sýr za podobnou náhražku, přijdete o dokonalou kombinaci.

Tip jak doladit už tak skvělou chuť je ihned po vytažení z trouby potřít okraje lodičky čerstvým máslem.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám pizza podařila nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *