Masové kuličky s rajčatovou omáčkou

Recept:Směs masa na kuličky musí být nadýchaná, proto nepodceňte dostatečné hnětení. Šťáva z cibule napomáhá křehčení masových vlakem. Z toho důvodu je lepší použít cibuli rozmixovanou.

DOBA VAŘENÍ:

50'

PORCE:

3-4

INGREDIENCE

*600 g mletého masa (60% hovězí, 40% vepřové)
*2 cibule
*1 vejce
*sůl, pepř
*1 lžíce cukru
*hrst zelené petržele
*4 lžíce strouhanky
*150-200 ml vody na podlití omáčky + 3 lžíce vody (já používám Pí vodu BCS®)
*800 ml konzervovaných rajčat
*30-40 ml olivového oleje na smažení
*hladká mouka na obalení kuliček
Přehrát video

POSTUP

1. Do mixeru dejte na půl překrojené cibule, petrželovou nať a rozmixujte na jemno. Vše můžete nakrájet na jemno i nožem.

2. Do mísy dejte maso, okořeňte solí a pepřem, přidejte rozmixovanou cibuli s petrželí, pak vejce, strouhanku, vodu a vše důkladně rukou 3-4’ prohněťte.

3. Jakmile hmota drží po hromadě, nechte ji cca 10’ v lednici odležet. Pak vytvarujete kuličky, které obalte v mouce a smažte na pánvi v rozpáleném olivovém oleji cca 2-3‘ ze všech stran do zlata. Kuličky po usmažení dávejte stranou na talíř.

4. Jestli je tuk příliš přepálený, vyměňte za nový. V případě, že je tuk nepřepálený, na ten samý tuk, kde se smažily kuličky, přidejte rajčata, okořente solí, pepřem a cukrem, přilijte vodu a vložte předsmažené masové kuličky. Duste na mírném ohni cca 15-20’.

5. Hotové jídlo dochuťte a podávejte s čerstvým pečivem nebo jinou vámi oblíbenou přílohou.

Masové kuličky s rajčatovou omáčkou

Mosové kuličky se považují za tradiční řecké, velmi oblíbené, jídlo. Připravovalo se jako svačina na cesty, samozřejmě bez omáčky, jen usmažené. Oblíbeností ho lze přirovnat k českým smaženým řízkům.

Směs masa na kuličky musí být nadýchaná, proto nepodceňte dostatečné hnětení. Šťáva z cibule napomáhá křehčení masových vlakem. Z toho důvodu je lepší použít cibuli rozmixovanou.

Při smažení kuliček dávejte pozor, abyste olej příliš nepřepálili, mouku před smažením z kuliček dobře oklepte. Při smažení stačí kuličky nechat jen lehce zatáhnout a další vaření proběhne již v omáčce. Smažení je ovšem velmi důležitý chuťový krok. Tuk, na kterém se kuličky smaží, je ve své podstatě nosič veškeré chuti. Byla by škoda, kdybychom ho smažením přepálili a nemohli již dále použít při dušení kuliček v rajské omáčce.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám masové kuličky podařili nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému. Podívejte se na další recepty z hovězího masa: MLETÉ HOVĚZÍ MASO S BULGUREM A ZELENINOU,

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *