Tzatziki

Tzatziki je řecká letní klasika vykukující na vás ze všech koutů. Svěží dip, který se hodí ke grilovaným rybám, k masu, zelenině, k pečenému jehněčímu, zkrátka doprovází nezbytně nejen letní stůl.

DOBA VAŘENÍ:

30'

PORCE:

4–⁠5

INGREDIENCE

*250 g jogurtu řeckého typu 10 % tuku
*1/2 salátové okurky nastrouhané na hrubém struhadle i se slupkou
*sůl
*1 lžíce hroznového octu (může být i vinný)
*2 lžíce olivového oleje
*jeden stroužek česneku nastrouhaný na jemném struhadle (podle chuti)
*1/2 lžíce kopru (lze vynechat)
Přehrát video

POSTUP

1. Nastrouhanou okurku osolte, dejte do cedníku a nechte cca 10’ okapat přebytečnou tekutinu. Po deseti minutách vezměte nastrouhanou okurku do rukou a ještě zbytek vody vymačkejte.

2. Do mísy dejte jogurt, česnek, olivový olej, okurku, zakápněte octem a vše promíchejte. Pak podle potřeby přidejte kopr, osolte a dejte alespoň na hodinu odležet do lednice.

Tzatziki

Jogurt jako takový, samozřejmě žádný light, ale opravdu tučný minimálně s obsahem tuku 10 %, obecně doprovází pečená nebo grilovaná masa. Tzatziki pomáhají zmírnit pálivost pikantních jídel a podpořit trávení u jídel tučných.

Asi mě v této fázi napomenete bez kopru, pozor na ni, ty, ty, ty… kde zůstal kopr? Kopr je dost aromatická bylina. Před léty, když jsem poprvé sestavovala menu do mé taverny s tzatziki, jsem začala a okamžitě vyskočilo dilema: “kopr ano, nebo ne?”. Místní mají věčný koprový spor, tak jsem hned na počátku začala připravovat tzatziki s koprem. Během dvou měsíců jsem od tohoto záměru opustila, vzhledem k tomu, že většina klientů preferovala tzatziki čisté, jen s česnekem, dobrým jogurtem a lehce pokapané kvalitním olivovým olejem.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám tzatziki podařili nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému. Mrkněte na další recepty s jogurtem. SMAŽENÉ VEPŘOVÉ KOUSKY S JOGURTOVÝM DIPEM, PAVLOVA S JOGURTOVÝM KRÉMEM.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *