Sádlové rohlíky

DOBA VAŘENÍ:

150’

PORCE:

8 ks

INGREDIENCE

*250 g hladké mouky
*7 g soli (lžička)
*125 ml vlažného mléka
*8 g cukru krystal
*10 g kvasnic
*30 g sádla
*1 lžíce jogurtu 10 % tuku
*sůl, celý kmín na posypání (lze vynechat)
Přehrát video

POSTUP

1. Do mísy dejte mouku, přidejte sůl a zamíchejte. V mouce vytvořte důlek a do něho nalijte mléko, přidejte cukr a nadrobte kvasnice a nechte je 10’ aktivovat. Přidejte kousky změklého sádla a jogurt. Pak zpracujte ručně nebo v robotu těsto, které je vláčné a na začátku lehce lepivé.

2. Těsto v míse zakryté utěrkou nebo pokrývkou na kynutí těsta nechte kynout 1–⁠2 hodiny. V průběhu kynutí 2–⁠3krát přeložte, viz video.

3. Vykynuté těsto vyválejte do kruhu silného asi 3 cm. Rozkrojte rovnoměrně na 8 dílu a každý díl ještě rozválejte do trojúhelníku o síle cca 1 cm. Pak začněte stáčet z širší strany do rohlíku. Vyskládejte na papírem vyložené plechy, zakryjte utěrkou a nechte kynout. Rohlíky by měly nakynout ještě asi o ⅓.

4. Troubu předehřejte na 230 stupňů. Vykynuté rohlíky postříkejte nebo potřete vodou, posypte solí a kmínem a dejte na 15’ péct.

Sádlové rohlíky z kynutého těsta

Sádlové rohlíky nadýchané, jemné a voňavé jsou určitě vítané u každého stolu a příležitosti. Asi je úplně marné popisovat k čemu všemu se hodí. Já si však nevybavím ani přílohu, ani vlašák, ale teplé sobotní ráno… Mhmm, a čerstvý rohlíček s trochou soli, voňavým máslem a k tomu domácí marmeládka, to je lahoda!

Těsto není ničím zvláštní, snad jen, že do něj přidávám lžíci tučného jogurtu, který dělá těsto vláčnější. Pak jen klasika dobré sádlo, nezapomeňte na sůl, která dodá a povznese chuť a trochu cukru pro balanc. A máte mimořádně dobré a vláčné rohlíčky! A dnes „obzvláště vypečené“…

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že vám rohlíky chutnali nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *