Pórková polévka s parmazánovými krutony

Recept na pórkovou polévku s parmazánovými krutony od Mony. Svěží jemná polévka s neopakovatelně jemnou chutí. Servírujte s křupavými bylinkovými krutony.

DOBA VAŘENÍ:

60’

PORCE:

4

INGREDIENCE

*1 velký pórek nakrájený na kolečka
*2 malé brambory nakrájené na kostičky
*2 jarní cibulky nakrájené na kolečka
*1 cibule nakrájená nadrobno
*1 kořen petržele nakrájený na kostičky
*50 ml olivového oleje
*sůl, pepř, čili vločky
*40 ml smetany
*40 ml olivového oleje
*1,3 l vody (já používám Pí vodu BCS®) nebo zeleninového vývaru

Parmazánové krutony
*3 krajíce chleba
*hrst najemno nasekané petrželové natě
*sůl, sladká paprika
*50 g parmazánu
*75 ml olivového oleje
Přehrát video

POSTUP

1. V kastrolu rozehřejte olivový olej a restujte 3-4’ všechnu zeleninu. Okořeňte solí, pepřem a čili vločkami. Zalijte vodou nebo vyvarem a vařte na mírném plameni cca 40’.

2. Předehřejte troubu na 200 stupňů. Do misky dejte olivový olej, petrželovou nať, sůl, sladkou papriku a promíchejte. Přidejte na kostičky nakrájený a chleba nechte cca 10’ nasáknout. Na plech rozprostřete pečící papír, rozložte chleba obalený v oleji a koření, posypete parmazánem, promíchejte a vložte do trouby na cca 10’ zapéct do křupava.

3. Polévku rozmixujte tyčovým nebo jiným mixérem do hladka. Přidejte smetanu, dochuťte, nechte cca 1’ přejít varem a podávejte s krutony.

Pórková polévka s parmazánovými krutony

Svěží jemná polévka s neopakovatelně lahodnou chutí. Servírujte s křupavými bylinkovými krutony.  

Na co si dát při přípravě polévky pozor?

Určitě dejte čas zelenině, aby se dostatečně orestovala. Při restování se uvolní cukry a zelenina zkaramelizuje, tím dosáhnete dokonalé chuti. Nezapomínejte v průběhu restování  promíchávat, tak aby se zelenina nepřipalovala.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *