Melomakarona vánoční medové sušenky

Recept: Máte rádi, vánoční cukroví? Vanilkové rohlíčky, linecké kolečka, zlatou českou klasiku? Tak dneska, vám představuji část zlaté řecké klasiky a jsou to tyto úžasné  skořicové sušenky, máčené v medovém sirupu.

DOBA VAŘENÍ:

40’

PORCE:

25-30 ks

INGREDIENCE

*450 g hladké mouky
*80 g cukru krystal
*120 ml olivového oleje
*120 ml slunečnicového oleje
*100 ml čerstvé pomerančové šťávy
*½ lžičky sody
*1 lžička prášku do pečiva
*1 lžička skořice
*špetka soli
*½ lžičky drceného hřebíčku
*kůra z jednoho pomeranče (bio)
*3 lžíce mletých nebo nahrubo drcených ořechů

Medový sirup:
*200 g cukru
*200 ml vody (já používám Pí vodu BCS®)
*200 g medu
*šťáva z půl citronu

Čokoládová poleva na polovinu sušenek:
*120 g hořké čokolády
*100 ml smetany 33% tuku

Přehrát video

POSTUP

1. Do mísy přesijte mouku, přidejte prášek do pečiva, skořici, hřebíček a sůl, promíchejte a dejte stranou.

2. Do druhé mísy dejte oba oleje, pomerančovou kůru, cukr a míchejte, než se cukr rozpustí. Pak do pomerančové šťávy přimíchejte sodu (bude šumět) a přilijte k olejům a cukru, vše promíchejte. Přidejte mouku s kořením a vytvořte těsto. Míchejte pouze do okamžiku, kdy se tekutá směs spojí s moukou.

3. Těsto je velmi křehké a lepkavé, pokud budete příliš míchat, začne z něj vytékat tuk a v závěru nebudou sušenky křehké. Těsto nechte 10’ odpočinout. 

4. Vytvarujte sušenky do tvaru jakoby malých placatých šišek. Povrch sušenky propíchejte lehce vidličkou (viz. video), pokládejte na plech a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 20-25’ dozlatova.

5. Všechny suroviny na sirup dejte do kastrolu a za občasného míchání přiveďte k varu. Jakmile sirup začne vařit, tvořící se pěnu z medu posbíteje a odstraňte. Sirup vařte cca 2-3’.

6. Upečené sušenky nechte vychladnout. Pak všechny vychlazené máčejte v horkém sirupu z každé strany 15 vteřin, dejte okapat na mřížku.

7. Smetanu zahřejte těsně pod bod varu, (nesmí vařit). Dejte stranou, přidejte nalámanou čokoládu, nechte 1’ stát a pak rozmíchejte do hladka. Polovinu již namočených sušenek máčejte v rozpuštěné čokoládě. Nakonec sušenky posypte ořechy.

Skořicové sušenky máčené v medovém sirupu jsou slastné.

Máte rádi, vánoční cukroví? Vanilkové rohlíčky, linecké kolečka, zlatou českou klasiku? Tak dneska, vám představuji část zlaté řecké klasiky a jsou to tyto úžasné  skořicové sušenky, máčené v medovém sirupu.

Na co si dát při přípravě pozor?

Nedostat se do šoku při prvním ochutnání, jsou opravdu sladké a nebezpečně návykové. Při mé první vánoční návštěvě Řecka, psal se rok 1990, jsem po prvním ochutnání řekla, no tedy nikdy více….ale nikdy, neříkej nikdy. O té doby je peču neustále a nejen o vánocích.

Při přípravě platí jedno pravidlo a je velmi zásadní. Jakmile se tekutá část spojí s moukou, dál s těstem nepracovat. Těsto může vypadat jako by se něco nepovedlo, určitě nepřidávejte mouku a nepřemýšlejte, jestli vám náhodou neujelá ruka s olejem. Nechejte 10’ odpočinout a pak tvarovat sušenky.

Sušenky má rád někdo více vlhké, jiní méně, to už nechám na vašich chuťových pohárcích. Myslím, že namáčení z každé strany 15 vteřin je optimální. 

A pravidlo poslední, při namáčení sušenka je chladná a sirup horký! Dobrý mls.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *