1. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Vymažte formu na bábovku máslem a vysypte kakaem.
2. Do mísy dejte vejce, cukr, špetku soli, cuketu, mléko, olej a rozmíchejte. Přidejte mouku, do které jste zamíchali sodu, prášek do pečiva a kakao. Nakonec přimíchejte na hrubo namleté mandle.
3. Těsto nalijte do formy, vložte do trouby a pečte cca 45”. Bábovka je hotová v okamžiku, kdy do středu píchnete špejli a špejle bude suchá. Nechte vychladnout a podávejte.
Kakaová bábovka s cuketou a mandlemi
Cukety jsou prostě famózní, nemají extra výraznou chuť, ale jsou unikátní v pojímání chutí od ostatních surovin. Jedna z další super vlastností je velká vlhkost, která se výborně hodí také do bábovek.
Na co si dát pozor?
Pokud se vám hlásí sousedé s přebytkem cuket ze zahrádky a nebo vaše políčko má mimořádný pěstitelský úspěch, vybírejte! Ano, vybírejte kousky malé, ideální do 200 g, rekordní cukety mají již příliš mnoho semen, dužina není křehká a šťavnatá, a to nechceme.
Chcete bábovku křehkou, vláčnou a nadýchanou?
Pozor na okamžik, kdy smícháváte mouku s tekutými surovinami. Pravidlo zní, jakmile jsou suroviny spojené v těsto, dál NEMÍCHAT. V jiném případě se začne rozkládat lepek a jíž ztrácíme křehkost, nadýchanost a vláčnost.
Také je důležité ihned po smíchání surovin dát bábovku péct.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.