Čokoládový salám

Sladký recept na tuto pochoutku je jeden z řeckých klasických dezertů a tradičně se jí říká čokoládová mozaika.

DOBA VAŘENÍ:

40'

PORCE:

10-12

INGREDIENCE

Náplň 1
200 g tmavé čokolády
150 g smetany 35%
Náplň 2
100 g krystalového cukru
125 g opražených oloupaných lískových oříšků
Náplň 3
50 g kakaa
250 g másla pokojové teploty
100 g moučkového cukru
5 lžiček koňaku
Náplň 4
275 g máslových (nebo jiných) sušenek nalámaných na větší kusy
Přehrát video

POSTUP

1. Čokoládový salám: na malé kousky nalámanou čokoládu dejte do smetany, ohřáté těsně k bodu varu. Počkejte pár vteřin a začněte od středu pomalu míchat, během chvilky vám vznikne hladký čokoládový krém. Dejte vychladnout.

2. Na rozpálenou pánev nasypete cukr a nechte pozvolna rozpustit na karamel. Přidejte oříšky a promíchejte tak, aby se obalily karamelem (míchejte opatrně, teplota cukru je velmi vysoká). Ještě horkou směs nalijte na pečící papír, roztáhněte na placku a nechte zatuhnout. Po vychladnutí nalámejte na kousky, v mixeru rozmixujte jako na strouhanku.

3. Do mísy dejte moučkový cukr, kakao a změklé máslo, našlehejte do krému a přidejte koňak. Pak do kakaového krému dejte sušenky, dál čokoládový krém a nakonec oříškovou strouhanku. Všechno společně promíchejte. Směs vyklopte na pečící papír a vytvořte tvar podobný salámu, zabalte a pak přeneste na rozprostřenou potravinářskou folii. Salám do ní zatočte, utáhněte na obou koncích a dotvarujte. Čokoládovou šišku dejte do mrazáku na min. dvě hodiny zatuhnout.

4. Jakmile čokoládový salám vytáhnete z mrazáku, nakrájejte jej na kolečka a podávejte. Dále můžete skladovat v lednici (pokud zbyde).

Čokoládový salám, takové sladké potěšení a malé zhřešení.

Můžeme to taky nazvat čokoládovou nirvánou nebo nebeskou křupkou. Tato pochoutka je jeden z řeckých klasických dezertů a tradičně se jí říká čokoládová mozaika. Poprvé jsem ji chutnala hned při mé první návštěvě Epanomi téměr před třiceti lety… Křupavá textura a čokoládová intenzita mne nadchla a dodnes si vybavuji první sousto.

Příprava není tak složitá, jak se na první pohled může zdát. Čtyři jednoduché kroky, pak všechno smíchat a stočit do ruličky. Při míchání sušenky příliš nemačkejte, potřebujeme něco, co nám vždy křupne a vytvoří mozaiku. Pak už jen použít dobrou čokoládu a výsledek je zaručený. Pokud se vám zdá příliš složité vytvarovat salám, dejte směs do jakékoli formy vyložené pečícím papírem a vložte zatuhnout do mrazáku.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám čokoládová dobrota podařila nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

2 komentáře

  1. Musím do rolády použít pouze lískové oříšky? Ráda bych recept zkusila s vlašskými. 😍

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *