Čokoládové brownies

Recept: V mém seznamu přichází na řadu čokoláda. Bude to znít divně, ale já vlastně čokoládové (kakaové) koláče, bábovky, brownies ani nemusím, ale ….. Neuvěřitelně ráda je peču a ještě raději zvu své přátele na voňavou kávu a výtečný zákusek.

DOBA VAŘENÍ:

35’

PORCE:

20–⁠25 kousků

INGREDIENCE

*120 g hladké mouky
*160 g hnědého cukru
*150 g cukru krystal
*špetka soli
*4 vejce
*semínka z jednoho vanilkového lusku
*200 g hořké, 70% čokolády
*50 g hořké, 70% čokolády nakrájené na malé kousky (použijte na posypání)
*250 g másla (pokojové teploty)

Přehrát video

POSTUP

1. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem a nechte lehce vychladnout.

2. Mixérem našlehejte do zpěnění cukr krystal a hnědý cukr s vejci. Do hotové pěny přidávejte pomalu, za stálého míchání, lehce vychladlou čokoládu s máslem.

3. Do přesáté mouky vmíchejte zrníčka vanilky, sůl a pomalu přisypte k vlažné čokoládové směsi. Stěrkou zamíchejte tak, aby v těstě nezůstaly hrudky z mouky.

4. Připravte si plech cca 25 × 40cm. Vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem. Vylijte směs na plech, rovnoměrně rozprostřete a posypte nakrájenou čokoládou. Vložte, do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečte cca 30′. Brownies je hotové v okamžiku, když do něj píchnete špejlí, a ta zůstane po vytažení skoro suchá, jen lehce vlhká.

5. Podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Čokoládové brownies

O brownie se říká, že není úplně jednoduché –⁠ nesmí bít nízké ani vysoké, suché ani mokré, příliš kakaové, ale ani přespříliš čokoládové, nemělo by se drolit jako bábovka atd.

Vyzkoušejte tuto variantu, společně s ní se rozlučte s posledními mrazíky letošního roku a pomalu přivítejme jaro s vůní prvních jahod, třešní a listových salátů. Hutnější čokoládové brownie se k závěru zimy akorát hodí.  Pokud někdy existoval dezert, který je pro toto období dokonalý, tak je to určitě tento.

Nesnažte se použít čokoládu s menším obsahem kakaa. Ubere na výsledné chuti, což si určitě nepřejeme. Místo čerstvé vanilky můžete použít vanilkový extrakt, ale vanilkovému cukru bych se vyhnula. Tmavý cukr používáme pro vytvoření kompaktní, žvýkačkové struktury, když to tak řeknu.

Jakmile máte brownie upečené, je důležité je nechat trochu vychladnou, aby mohlo ztuhnout. Vychladlé nakrájejte na kostky, vrcholem je podávat je s vanilkovou zmrzlinou, ale to už nechám na vás.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám čokoládové brownie podařilo nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *