Krevety

Jak očistit krevety? Pokud krevety neobjednáváte v Michelinské restauraci ale v řecké taverně, dostanete je zpravidla v celku a to z důvodu, že právě v hlavě je všechna intenzívní, úžasná, famózní chuť této mořské potvůrky (krevety žijí jen v čistých vodách). Při tomto jídle si prostě musíte tvář a ruce umazat. Hlavička se odstraní a vysaje (vycucne) se všechna intenzívní chuť. V tomto případě odstraníte střívko tak, že strčíte párátko z horní strany mezi krunýř a hlavičku podeberete a tahem směrem nahoru vnitřnosti vytáhnete.
Mony

Mony

Ahoj, jmenuji se Monika a jsem ráda, že čtete tyto řádky. Jsou o jídle, jeho přípravě a radosti ze stolování nejlépe v kruhu nejbližších.

Krevety nebo jinak ovoce moře.

Víte, že toto podivné zvířátko je velmi výživné? Krevety jsou u nás stále více oblíbenější, jejich konzumace je skvělý způsob, jak přidat do našeho jídelníčku nejen trochu zdraví, ale i špetku pestrosti. Vaří se na stovky způsobů. Májí mnoho věrných příznivců a jsou bezpochyby jedním z nejoblíbenějších mořských plodů.

Kreveta a dieta?

Ano, tito mořští živočichové mají velmi málo kalorií, asi 1 kalorii/1 gram krevety. Jsou plné bílkovin s minimem tuku a pro ty, kteří chtějí vyloučit ze své stravy sacharidy, je to značka ideál. Obsahují totiž jen minimum sacharidů v poměru s vysokým množstvím jódu, který potřebujeme ke správné funkci štítné žlázy a metabolismu.

Vysoký obsah zinku zvýšuje hladinu leptinu v těle. Tato látka je součástí systému regulace tuku a eliminuje chuť k jídlu, zejména se nám nedostává přemrštěných chutí na sladké.

Antioxidanty v krevetě?

Krevety mají dvě významné živiny ve vysoké koncentraci. Antioxidant astaxanthin pomáhá chránit buňky před poškozením volnými radikály. Antioxidační stopový prvek selen je v lidském těle nepostradatelně zastoupen ve všech tkáních a orgánech a přispívá i ke správné funkci imunitního systému.

Jak poznáte, že je kreveta čerstvá?

Dost často na pultech najdete krevety zamražené a již tepelně upravené, vždy je to uvedeno na obalu. Pro ty z vás, kteří přicházáte s tímto tvorem do kontaktu poprvé, platí pravidlo si dobře pročíst malá písmenka na obalu. Pravidlo druhé, je-li maso bílé, jako u uvařeného kuřete, je již kreveta parou nebo jinak tepelně zpracována.

Čerstvé krevety poznáte nosem – věřím, že po přičichnutí bezpečně rozpoznáte vůni moře od jiné. Další pravidlo,nemají žádné fleky a jsou celkově je pevné.

Jak uchovat krevety čerstvé?

Krevety začínají od hlavy mírně červenat po dvanácti hodinách od ulovení, je lépe je spotřebovat do 24 hodin. Po přinesení domů je dejte do cedníku, přikryjte namočenou utěrkou a uložte na nejchladnější místo v lednici. Takto vydrží maximálně dva dny, určitě ne více.

Pokud se chcete ušetřit obav o čerstvost krevet, pořiďte mrazené v celku a nechte pozvolna rozmrazit.

Jak správně připravit krevety?

Mořské potvůrky vhodíte do vroucí omáčky, vody, nebo na rozpálený gril a v okamžiku kdy maso změní barvu z původní na bílou, hurá – máte hotovo. Můžete také odpočítat dob varu, cca 2-3’ (podle velikosti krevet). Jestliže stále váháte, vemte krevetu, rozřízněte ji a mrkněte na její střed. Jestliže je maso bílé (jako např. u kuřete), je uvařené.

Pozor, neplatí tu pravidlo vařte do měkka. Vaříte li krevety, a platí to i pro ostatní měkkýše, dlouze, zůstanou tvrdé a chuťový požitek bude tu tam…

Jak čerstvé krevety očistit?

Pokud chcete docílit unikátní chuti omáčky, polévky nebo jiné pochutiny, připravte vývar z hlavy a krunýře. Hlavu lehce odstraníte odtržením rukou a taktéž měkký krunýř lze prsty lehce oloupat.

U krevety čerstvé, při odtržení hlavy se hladce vytáhne i jedno střívko, které má kreveta podél celého hřbetu. Jestliže chcete krevetu použít v celku i s hlavou, vnitřnosti lze vytáhnou tak, že mezi hlavu a hřbet zastrčíte špejli nebo párátko, podeberete a tahem směrem nahoru střívko vytáhnete celé. Pokud se vám nedaří střívko odstranit, ostrým nožem nařízněte oloupaný hřbet a za pomocí párátka střívko vytáhněte a krevetu vypláchněte pod tekoucí vodou.

Jak jíst krevety?

Pokud krevety neobjednáváte v Michelinské restauraci ale v řecké taverně, dostanete je zpravidla v celku a to z důvodu, že právě v hlavě je všechna intenzívní, úžasná, famózní chuť této mořské potvůrky (žijí jen v čistých vodách). Při tomto jídle si prostě musíte tvář a ruce umazat. Hlavička se odstraní a vysaje (vycucne) se všechna intenzívní chuť. V tomto případě odstraníte střívko tak, že strčíte párátko z horní strany mezi krunýř a hlavičku podeberete a tahem směrem nahoru vnitřnosti vytáhnete.

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *