Rajčata

ZDRAVOTNÍ BENEFITY RAJČAT? Prevence rakoviny prostaty, plic a žaludku. Zdravá pokožka, lykopen chrání před spálenám od slunce. Zdravé srdce - studie prokázaly, že nízké hladiny lykopenu a betakarotenu v krvi jsou vyšším rizikem infarktu a mrtvice. PIZZA STUDIE? Věděli jste že, potraviny na bázi rajčat snižují riziko rakoviny? Americká studie, přezdívaná "pizza studie", provedená u 47.000 mužů ve zdravotnických profesích ve věku od 40 do 75 let, došla k závěru, že ti, kteří konzumovali dvě porce rajčatové omáčky týdně, pizzu, špagetovou omáčku a další potraviny bohaté na rajčata, měli snížené riziko rakoviny prostaty. Studie zjistila, že rakovina prostaty je méně častá v zemích jižního Středomoří, jako je Itálie a Řecko, kde jsou potraviny na bázi rajčat hlavní součástí stravy.
Picture of Mony

Mony

Ahoj, jmenuji se Monika a jsem ráda, že čtete tyto řádky. Jsou o jídle, jeho přípravě a radosti ze stolování nejlépe v kruhu nejbližších.

„JEDNO RAJČE DENNĚ A LÉKAŘE POTŘEBUJEŠ MÉNĚ“

RAJČATA VE STŘEDOMOŘSKÉ KUCHYNI?

Rajčata ve středomořské kuchyni mají dominantní úlohu. Lidé ze zemí středomoří si nedokáží představit svůj nákupní košík, ve kterém by na prvním místě nebylo zralé, voňavé rajče či produkty z nich vyrobené. Sníme-li jedno rajče denně, poskytneme organismu až o 30% větší ochranu před srdečním onemocněním.

RAJČATA OVOCE NEBO ZELENINA ?

Zda se jedná o ovoce nebo zeleninu závisí i na tom, koho se zeptáte… Pro botanika je rajče vytrvalým keřem, původem z USA a plod tohoto keře je ovoce. Tečka. Co na to říká šéfkuchař? Nikdy vám nepodá rajče jako sladký dezert po jídle, protože sladké mámení z něj neuděláte. Můžete říct, že je to vlastně jedno… Ale představte si, že rajče stálo dokonce před soudem, a to v roce 1893 a znovu v 2015 a řešilo se, zda je ovoce či zelenina. Důvod??? Na ovoce se nevztahovala clo, na zeleninu ano. Ale rajčeti to bylo celkem jedno.

ZDRAVOTNÍ BENEFITY RAJČAT?

Prevence rakoviny prostaty, plic a žaludku. Zdravá pokožka, lykopen chrání před spálenám od slunce.
Zdravé srdce – studie prokázaly, že nízké hladiny lykopenu a betakarotenu v krvi jsou vyšším rizikem infarktu a mrtvice.

RAJČATA A LYKOPEN ?

Rajčata jsou potravinových zdrojem antioxidantu lykopenu, která má mnoho přínosů pro zdraví. Na 100g rajčete je ø 0,31 mmol lykopenu. Je jednou z nejhodnotnějších rostlinných sloučenin a v nejvyšších koncentracích se nachází právě v rajčatových produktech. Ve středomoří není výjimečné konzumovat v létě až 1 kg rajčat na osobu za den a to v různých salátech, jídlech a dalších produktech. V zimně se často konzumují nakládaná nebo sušená.

  • Kdy má lykopen proti nádorový účinek?
    Lykopen, pokud je podáván jako lék sám o sobě, nemá tyto vlastnosti. Aby měl proti nádorový účinek, musí být konzumován přirozeně v potravinách. Je to významná prevence.
  • Lykopen je složka rozpustná v tuku?
    Ano, takže přidejte olivový olej, sýr, zeleninu, maso do rajčatové omáčky a získáte maximální výhodu lykopenu.
  • Konzervovaná rajčata ano čí ne?
    Rajčata jsou sbírána zralá a zabalená do konzervy. Produkty vyrobené z rajčat si udrží základní živiny a mají 6x více lykopenu ve srovnání se stejným množstvím čerstvých rajčat. Když rajče vaříte, ať samostatně nebo společně, s jinými potravinami, uvolňuje této blahodárné látky ještě více. To samé platí i pro výrobky jako kečup, rajčatové šťávy a jiné.

PIZZA STUDIE?

Věděli jste že, potraviny na bázi rajčat snižují riziko rakoviny?
Americká studie, přezdívaná “pizza studie”, provedená u 47.000 mužů ve zdravotnických profesích ve věku od 40 do 75 let, došla k závěru, že ti, kteří konzumovali dvě porce rajčatové omáčky týdně, pizzu, špagetovou omáčku a další potraviny bohaté na rajčata, měli snížené riziko rakoviny prostaty. Studie zjistila, že rakovina prostaty je méně častá v zemích jižního Středomoří, jako je Itálie a Řecko, kde jsou potraviny na bázi rajčat hlavní součástí stravy.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se rajčata stala vaší oblíbenou zeleninou nebo jak si recepty upravujete k obrazu svému.

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *