Borůvkový koláč s tvarohem

Recept: Jde o chutný dezert, ne příliš sladký, s lehkým tvarohový krémem, ve kterém jsou popraskané úžasně svěží borůvky. Pokud mají borůvky vaše sympatie, tak neváhejte, tvaroh je miluje, takže to nemůže dopadnout špatně. Koláč nechte dobře vychladnout, ve středu je měkký a vláčný.

DOBA VAŘENÍ:

70’

PORCE:

8-10

INGREDIENCE

*170 g hladké mouky
*90 g třtinového cukru
*1 vejce
*70 g rozpuštěného vlažného másla
*90 ml vlažného mléka
*2 lžíce zakysané smetany
*½ lžičky sody
*½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
*4 lžíce mletého máku
*6 lžic borůvek
*špetka soli

NA VYMAZÁNÍ FORMY:
*1 lžíce másla na vymazání
*2 lžíce strouhanky nebo mouky na vysypání
nebo použijte pečící papír na vyložení formy

TVAROHOVÁ NÁPLŇ:
*125g měkkého tvarohu
*2 vejce
*2 lžíce třtinového cukru

POSTUP

1. Formu o velikosti 15 x 25 cm vymažte máslem a vysypte strouhankou nebo vyložte pečícím papírem.

2. Do mísy dejte vejce a třtinový cukr, metličkou nebo mixérem ušlehejte do pěny, pak přidejte máslo, mléko a zakysanou smetanu. Vše promíchejte, přidejte mouku, do které jste přidali sodu, kypřicí prášek, špetku soli a nakonec mák. Promíchejte.

3. Tvarohová náplň: Do mísy dejte vejce, cukr, tvaroh a promíchejte.

4. Do připravené formy, dejte těsto (je hustší). Po okrajích těsto mírně nadzvedněte tak, jako byste chtěli uprostřed těsta udělat malý rybník, a do středu nalijte tvarohovou náplň. Pak posypte polovinou borůvek.

5. Předehřejte troubu na 180 stupňů, vložte koláč a pečte cca 25’, pak vytáhněte a posypte druhou polovinou borůvek, znovu vložte do trouby a dalších 30–⁠35’ dopečte.

6. Koláč nechte dobře zatuhnout, ve středu je vláčný a měkký.

Borůvkovo-makový koláč je takové krásné jednoduché potěšení. Borůvky jsou u nás velmi oblíbené ovoce a přicestovaly k nám tentokrát až z beskydských lesů pod Pustevnami.

Jde o chutný dezert, ne příliš sladký, s lehkým tvarohový krémem, ve kterém jsou popraskané úžasně svěží borůvky. Pokud mají borůvky vaše sympatie, tak neváhejte, tvaroh je miluje, takže to nemůže dopadnout špatně. Koláč nechte dobře vychladnout, ve středu je měkký a vláčný.

Jen jedno upozornění… důkladně barví do fialova.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám koláč podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

.

Vytisknout recept

sdílejte:

2 Responses

  1. Dobrý den, koláč úspěšně vyzkoušen! Zajímavý od pohledu a chutný od úpeku:))
    V postupu máte „přidejte mléko a zakysanou smetanu“, v rozpisu ingrediencí ale zakysanka chybí – můžete ji, prosím, doplnit? Dala jsem odhadem asi půl kelímku 16%…
    Jinak k obrazu svému jsem 70 g mouky nahradila celozrnnou, cukru asi jen 50 g a krásně to zapadlo;)
    Díky za nezvyklý recept! Daniela

    1. Dobrý den,jste úžasná a tisíckrát díky za upozornění. Díky a moc mě těší, že se podařil. 🫶 Krásný večer, Mony.

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *