1. Do mísy přesijte mouku, přidejte prášek do pečiva, skořici, hřebíček a sůl, promíchejte a dejte stranou.
2. Do druhé mísy dejte oba oleje, pomerančovou kůru, cukr a míchejte, než se cukr rozpustí. Pak do pomerančové šťávy přimíchejte sodu (bude šumět) a přilijte k olejům a cukru, vše promíchejte. Přidejte mouku s kořením a vytvořte těsto. Míchejte pouze do okamžiku, kdy se tekutá směs spojí s moukou.
3. Těsto je velmi křehké a lepkavé, pokud budete příliš míchat, začne z něj vytékat tuk a v závěru nebudou sušenky křehké. Těsto nechte 10’ odpočinout.
4. Vytvarujte sušenky do tvaru jakoby malých placatých šišek. Povrch sušenky propíchejte lehce vidličkou (viz. video), pokládejte na plech a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 20-25’ dozlatova.
5. Všechny suroviny na sirup dejte do kastrolu a za občasného míchání přiveďte k varu. Jakmile sirup začne vařit, tvořící se pěnu z medu posbíteje a odstraňte. Sirup vařte cca 2-3’.
6. Upečené sušenky nechte vychladnout. Pak všechny vychlazené máčejte v horkém sirupu z každé strany 15 vteřin, dejte okapat na mřížku.
7. Smetanu zahřejte těsně pod bod varu, (nesmí vařit). Dejte stranou, přidejte nalámanou čokoládu, nechte 1’ stát a pak rozmíchejte do hladka. Polovinu již namočených sušenek máčejte v rozpuštěné čokoládě. Nakonec sušenky posypte ořechy.
Skořicové sušenky máčené v medovém sirupu jsou slastné.
Máte rádi, vánoční cukroví? Vanilkové rohlíčky, linecké kolečka, zlatou českou klasiku? Tak dneska, vám představuji část zlaté řecké klasiky a jsou to tyto úžasné skořicové sušenky, máčené v medovém sirupu.
Na co si dát při přípravě pozor?
Nedostat se do šoku při prvním ochutnání, jsou opravdu sladké a nebezpečně návykové. Při mé první vánoční návštěvě Řecka, psal se rok 1990, jsem po prvním ochutnání řekla, no tedy nikdy více….ale nikdy, neříkej nikdy. O té doby je peču neustále a nejen o vánocích.
Při přípravě platí jedno pravidlo a je velmi zásadní. Jakmile se tekutá část spojí s moukou, dál s těstem nepracovat. Těsto může vypadat jako by se něco nepovedlo, určitě nepřidávejte mouku a nepřemýšlejte, jestli vám náhodou neujelá ruka s olejem. Nechejte 10’ odpočinout a pak tvarovat sušenky.
Sušenky má rád někdo více vlhké, jiní méně, to už nechám na vašich chuťových pohárcích. Myslím, že namáčení z každé strany 15 vteřin je optimální.
A pravidlo poslední, při namáčení sušenka je chladná a sirup horký! Dobrý mls.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.