Zapečené makarony a mletým masem s bešamelem

Recept: Makaróny jsou těstoviny podlouhlého tvaru. Hlavní rozdíl mezi makaróny a špagetami je, že makaróny jsou duté, vzhledem k tomu, že je po uvaření budeme ještě dál zapékat, zkraťte dobu vaření na dvě třetiny uváděného času.

DOBA VAŘENÍ:

90'

PORCE:

4-5

INGREDIENCE

*500 g mletého hovězího masa
*250 g makaronů
*1 velkou cibuli nakrájenou na drobno
*400 ml konzervovaných rajčat
*1 lžíci rajčatového protlaku
*200 ml vody na podlití (já používám Pí vodu BCS®)
*4-5 lžic najemno nasekané zelené petržele
*sůl, pepř, čili vločky
*50 ml + 3 lžíce olivového oleje
*5-6 lžic tvrdého sýrů typu parmazán
Bešamel:
*750 ml mléka
*75 g hladké mouky
*75 g másla
*1 žloutek
*sůl, pepř, špetka muškátového oříšku
*5 lžíc nastrouhaného tvrdého sýru typu parmazánem
Přehrát video

POSTUP

1. Makarony uvařte dle přiloženého návodu, sceďte a ještě teplé pokapte olivovým olejem, pak promíchejte a dejte stranou.

2. Na pánev nalijte olivový olej a z prudká restujte mleté maso, vařečkou maso rozmělňujte tak, aby nemělo hrudky. Po cca 2’ přidejte cibuli a pokračujte další 2’ v restování. Pak maso okořeňte solí, pepřem a čili vločkami, přidejte rajčata, vodu a duste na mírném ohni cca 20’. Masová směs by neměla být příliš tekutá.

3. Do kastrolu dejte rozpustit máslo, pak přidejte mouku a umíchejte světlou jíšku, přilijte studené mléko a za stálého míchání povařte do zhoustnutí. Bešamel ochuťte solí a muškátovým oříškem a ještě 2 minuty povařte. Bešamel sundejte z plotny a nechte vychladnout. V okamžiku, kdy již není horký, přidejte žloutek a polovinu parmazánu, zamíchejte a dejte stranou.

4. Vemte zapékací mísu a na dno rozprostřete polovinu makaronů, posypte druhou polovinou sýru, pak navršte maso a pak znovu makarony. Nakonec přidejte bešamel, rozprostřete jej rovnoměrně po těstovinách tak, aby makarony nebyly vidět.

5. Vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů a zapečte cca 40’. Jakmile máte hotovo, nechte lehce vychladnout a podávejte.

Zapečené makarony s mletým masem a bešamelem

je klasické domácí řecké jídlo, nazývané pasticio. Název pro toto jídlo vznikl koncem 17. století, slovo je italské, ale jídlo je prý řecké. Tak tento spor asi nepořešíme. Jedno vím jistě, je to neodelatelně chutný pekáč voňavého jídla, vlastně znovu dobrota na jedné pánvi.

Makaróny jsou těstoviny podlouhlého tvaru. Hlavní rozdíl mezi makaróny a špagetami je, že makaróny jsou duté, vzhledem k tomu, že je po uvaření budeme ještě dál zapékat, zkraťte dobu vaření na dvě třetiny uváděného času.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám zapékané makarony podařili nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému. Podívejte se na další recepty s mletým masem: MLETÉ HOVĚZÍ MASO S BULGUREM A ZELENINOU

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *