Treska v pikantní omáčce

Recept: Jídlo uvaříte s minimem úsilí a za čtyřicet minut voláte večeře, vlastně nevoláte, vůně všechny přítomné zvedne a posune ke stolu bez pobízení.

DOBA VAŘENÍ:

40’

PORCE:

4–⁠5

INGREDIENCE

*¾ kg filetů tresky (může být i ryba sladkovodní)
*2 malé cibule nakrájené na kolečka
*2–⁠3 jarní cibulky nakrájené na větší kousky
*1 mrkev nakrájená na kostky
*200 g nakládaných malých kukuřiček v celku
*420 ml loupaných sterilovaných rajčat (1 plechovka)
*sůl, pepř, chilli vločky (dle chuti)
*½ lžičky garam masaly (směs indického koření)
*špetka cukru
*hrst najemno nasekané zelené petrželky
*50 ml olivového oleje
*cca 500 ml vody (já používám Pí-vodu BCS®)
*1 lžíce citronové šťávy
Přehrát video

POSTUP

1. Filety tresky nakrájejte na větší kostky (6 x 6 cm) osolte a dejte stranou.

2. Rozehřejte pánev se širokým dnem, nalijte olivový olej a postupně 3–⁠4‘ restujte cibuli, jarní cibulku a mrkev. Pak osolte a okořeňte pepřem a garam masalou a přidejte konzervovaná rajčata. Přilijte vodu, přidejte cukr a duste cca 15–⁠20‘.

3. Jakmile je omáčka téměř hotová, přidejte rybu a kukuřici a pokračujte ve vaření cca 10–⁠15‘. Doba vaření záleží na tloušťce, velikosti a druhu ryby, všeobecně na úpravu ryb postačí několik minut. Jakmile ji vaříme nebo grilujeme příliš dlouze, ztrácí veškerou šťávu.

4. V průběhu vaření kontrolujte tekutiny, v případě potřeby podlijte. Úplně na závěr dochuťte citronovou šťávou, přidejte zelenou petrželku a nechte ještě krátce projít varem.

Treska v pikantní omáčce

Chuť této lahodné pikantní omáčky jsem si dovezla dávno, pradávno z cest… Nosila jsem ji dlouho v hlavě a na jazyku a téměř jsem na ni zapomněla. Jednoho krásného dne mi přišly do cesty mražené filety tresky, není nutné použít právě tuto rybu, použijte jakoukoliv bílou rybu sladkovodní nebo mořskou, jen dávejte pozor na dobu vaření.

Přestože treska má pevnější maso, neznamená to, že potřebuje dlouze vařit, pokud ji převaříme, bude příliš suchá. Omáčka má sladko-pálivou chuť, ale vše záleží na tom, kolik snesou vaše chuťové pohárky.

Tento recept jsem připravovala v zimě, takže jsem zvolila rajčata konzervovaná, pokud jej budete vařit v létě, použijte čerstvá, hodně vyzrálá rajčata, oloupejte je, nakrájejte na malé kousky a pro intenzivnější chuť přidejte trochu rajského protlaku.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám ryba podařila nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *