Taštičky plněné feta sýrem

Recept: Mnohá těsta, ač v základu jednoduchá, většinou potřebují dostatečnou zručnost. Opakem je toto křehké kuru těsto, kde příprava je velmi jednoduchá a výsledek zaručený.

DOBA VAŘENÍ:

30΄

PORCE:

36 kusů

INGREDIENCE

*500 g hladké mouky
*3 lžíce nastrouhaného tvrdého sýru (typu parmazán)
*½ lžičky soli
*pepř
*½ prášku do pečiva
*200 g jogurtu (řeckého typu 10 % tuku)
*150 g másla (rozpuštěného, vychlazeného)
*180 ml oleje
*½ vejce na potření

NÁPLŇ:
*200 g fety (může být jiný měkký čerstvý sýr)
*3 lžíce tvrdého nastrouhaného sýru typu parmazán
*pepř
*½ vejce
Přehrát video

POSTUP

1. Do mísy dejte mouku, sůl, pepř, prášek do pečiva, nastrouhaný tvrdý sýr a promíchejte. Rukou udělejte uprostřed důlek a nalijte do něj rozpuštěné, vychladlé máslo, olej, jogurt a vytvořte těsto. Těsto zpracovávejte jen krátce, jakmile tuk pojme mouku, máte hotovo, přílišným hnětením začne tuk vytékat a těsto nebude křehké.

2. Těsto dejte na 20‘ odpočinout do lednice.

3. Do mísy dejte fetu (nebo jiný měkký sýr) a pomocí vidličky rozmačkejte, přidejte pepř, nastrouhaný parmazán ½ vejce a vše promíchejte.

4. Zapněte troubu a předehřejte na 180 stupňů.

5. Z těsta udělejte malé kuličky, cca 30-35g a v dlani vytvořte placičku. Do placičky dejte lžičku náplně a vytvarujte taštičky. Pokládejte na plech s předem rozprostřeným pečicím papírem, okraje taštičky stlačte vidličkou. Nakonec potřete zbytkem našlehaného vejce a posypejte černým sezamovým semínkem.

6. Plech vložte do trouby a pečte cca 20-25’ dozlatova.

Taštičky plněné feta sýrem

Za mě jsou to nejúžasnější taštičky se sýrem feta, a tímto vám předávám alespoň na dálku vůni řecké snídaně.
Pokaždé když mě v Řecku navštívila má teta se svou dcerou a oprašovali jsme vzpomínky, tyto snídaňové koláče byly na prvním místě, společně s voňavou, čerstvou kávou, pomalu praženou v horkém písku.

Toto těsto se v řečtině nazývá kuru (κουρου), je neuvěřitelně křehké, nadýchané a křupavé. Držte se přesně postupu, jakmile se suroviny spojí těsto přestaňte míchat (přestože vzhledově vypadá nedodělaně a jakoby trochu odbytě), dejte ho stranou odpočinout na 20‘. Pak teprve tvarujte taštičky. Při tvarování nepřidávejte mouku, taštičky by ve výsledku byly tvrdé.

Dávka je docela velká, můžete ji rozpůlit a hotové (neupečené) taštičky dejte zamrazit. Pak je stačí zmrzlé vložit do přehřáté trouby, pečte je o cca 5‘ déle a vykouzlíte vmžiku super snídani. Nebo připravte jen poloviční dávku. Mnohá těsta, ač jsou v základu jednoduchá, většinou potřebují dostatečnou zručnost. Opakem je toto křehké kuru těsto, kde je příprava velmi jednoduchá a výsledek zaručený.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám taštičky podařily nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *