Špagety s krevetami

Recept: Pokud krevety nenabízíte v Michelinské restauraci ale podáváme v řecké taverně dostanete je zpravidla v celku a to z důvodu, že právě v hlavě je všechna intenzívní, úžasná, famózní chuť této mořské potvůrky (krevety žijí jen v čistých vodách) a při tomto jídle si prostě musíte tvář a ruce umazat. Hlavička se odstraní a vysaje (vycucne) se všechna intenzívní chuť. V tomto případě odstraníte střívko tak, že strčíte párátko z horní strany mezi krunýř a hlavičku podeberete a tahem směrem nahoru vnitřnosti vytáhnete.

DOBA VAŘENÍ:

40'

PORCE:

2-3

INGREDIENCE

*500 g krevet mražených loupaných
*250 g špaget
*600 g čerstvých vyzrálých rajčat
*5-8 šery rajčatek
*1 lžíce rajského protlaku
*½ červené kapie
*sůl, pepř, špetka čili vloček
*1 lžička cukru
*3 lžíce na drobno nakrájené zelené petrželky
*100 ml vody (já používám Pí vodu BCS®)
*50 ml olivového oleje
*20 ml ouzo nebo koňaku
*50 g feta sýru
Přehrát video

POSTUP

1. Krevety dejte rozmrznout.

2. Na pánev se širokým dnem nalijte olivový olej, rozehřejte a restujte nadrobno nakrájenou kapii, cca 2΄. Jakmile máte hotovo nalijte ouzo nebo koňak a nechte krátce odpařit alkohol.

3. Pak přidejte na hrubém struhadle nastrouhaná rajčata, rajčatový protlak a na půl rozkrojená šery rajčata. Okořeňte solí, pepřem, čili vločkami a nakonec přidejte cukr. Do omáčky přilijte vodu, přiveďte k varu a vařte cca 20’.

3. Pak, přidejte krevety a pokračujte 3’ ve vaření. Na závěr dejte do omáčky petrželku, nadrobte Feta sýr, přidejte špagety uvařené podle návodu, promíchejte, dochuťte a podávejte.

Špagety s krevetami

Špagety s krevetami, jednoduchý letní oběd nebo večeře. Spojení všech chutí s touto pikantní krevetovo rajčatovou omáčkou je úžasné. Toto jídlo je připraveno na jedné pánvi s čerstvou petrželkou, rajčaty a vůní moře. Jednoduché a rychlé vaření, dům plný vůně, která vás osvěží jako mořský vánek.

Existují dvě věci, které opravdu miluji. To jsou těstoviny a čerstvá rajčatová omáčka s mořskými plody. Asi není úplně jednoduché zaběhnou po ránu na tržnici a naplnit košík čerstvými krevetami … nezoufejte.

Pravidlo první vybírejte mražené krevety pokud možno v celku s krunýřem i hlavou, pak krevety zamrazené syrové, ne ty které jsou již tepelně upravené.

Jak poznáte, že kreveta není tepelně upravená?

Na obalu se uvádí tepelná úprava, nebo ještě jednodušeji, krevety zamrazené v syrovém stavu nemají červenou barvu.

Jak správně uvařit krevety?

Mořské potvůrky vhodíte očištěné do vroucí omáčky, vody, nebo na rozpálený gril a v okamžiku kdy změní barvu z původní na barvu červenou odpočívejte cca 2-3’ a hurá máte hotovo.

Jak čerstvé krevety očistit?

Pokud chcete docílit unikátní chuť, omáčky, polévky nebo jiné pochutiny připravte vývar z hlavy a krunýře. Hlavu lehce odstraníte rukou a taktéž měkký krunýř, lze prsty lehce oloupat. Když je kreveta čerstvá při odtržení hlavy se hladce vytáhne i jedno střívko, které má kreveta podél celého hřbetu. Pokud se mám nedaří střívko odstranit, ostrým nožem nařízněte oloupaný hřbet a za pomocí párátka vytáhněte popřípadě vypláchněte pod tekoucí vodou.

Pokud krevety nenabízíte v Michelinské restauraci ale podáváme v řecké taverně dostanete je zpravidla v celku a to z důvodu, že právě v hlavě je všechna intenzívní, úžasná, famózní chuť této mořské potvůrky (krevety žijí jen v čistých vodách) a při tomto jídle si prostě musíte tvář a ruce umazat. Hlavička se odstraní a vysaje (vycucne) se všechna intenzívní chuť. V tomto případě odstraníte střívko tak, že strčíte párátko z horní strany mezi krunýř a hlavičku podeberete a tahem směrem nahoru vnitřnosti vytáhnete.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám špagety s krevetami podařili nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *