Slaný koláč s fetou

Recept: V tomto případě bych určitě nedoporučovala šetřit feta sýrem, ten totiž dělá tu výbornou, pikantní chuť tohoto jednoduchého koláče. Připravte jednoduchou večeři, svačinu na dobrý den, do práce nebo podávejte k hustým, vydatným polévkám. Osobně jsem ho připravila k zelňačce a bylo to super řecko-české spojení chutí…

DOBA VAŘENÍ:

80'

PORCE:

4–⁠5

INGREDIENCE

*200 ml vody (já používám Pí- vodu BCS®)
*50 ml olivového oleje
*110 g bílého jogurtu 10 % tuku
*1 lžička soli
*200 g hladké mouky
*200 g feta sýru
*1 lžička oregana
*80 g sezamového semínka
*½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
*1 lžička olivového oleje na vymazání plechu
Přehrát video

POSTUP

1. Do mísy nalijte vodu, přidejte sůl, jogurt, olivový olej a promíchejte. Pak přidejte mouku, do které jste zamíchali kypřicí prášek do pečiva, promíchejte a vznikne vám velmi řídké těsto.

2. Troubu předehřejte na 180 stupňů.

3. Pekáč o velikosti asi 33 krát 22 cm vymažte olivovým olejem a vysypte rovnoměrně polovinou sezamového semínka. Pak polovinu těsta rozprostřete po dně pekáče (tenká vrstva cca 1 cm), vezměte sýr feta a rovnoměrně rozdrobte. Pak naneste druhou část těsta, stěrkou zarovnejte a posypte druhou polovinou sezamového semínka.

4. Vložte do předehřáté trouby a pečte 60’. Po vytažení nechte vychladnout a podávejte.

Slaný koláč

Slaný koláč s fetou je vlastně řecká pita, ale o ní Řekyně řeknou, že je to koláč (pita) líné hospodyňky. Úplně jednoduché, prostě klasická pita, je dost pracné těsto, samé válení a válení… Zato tady si těsto vylijeme na plech, posypeme feta sýrem, znovu nalijeme těsto, a je hotovo!

V tomto případě bych určitě nedoporučovala šetřit feta sýrem, ten totiž dělá tu výbornou, pikantní chuť tohoto jednoduchého koláče. Připravte jednoduchou večeři, svačinu na dobrý den, do práce nebo podávejte k hustým, vydatným polévkám. Osobně jsem ho připravila k zelňačce a bylo to super řecko-české spojení chutí…

Vytisknout recept

sdílejte:

2 komentáře

  1. Dobrý den, recepis mě velmi zaujal – zkoušela jste i přidat špenát, (jestli není pak koláč moc mokrý?) popřípadě mě napadá česká/slovenská obměna s brynzou..?;)

    1. Koláč s brynzou je určitě super nápad. Pokud se přidává špenát, je dobré ho trochu osolit, rukama pomačkat, nechat 10’ stát a pak znovu rukama vymačkat přebytečnou tekutinu.
      Nebo na pánvi s kapkou tuku nechat špenát povadnout a nechat vyvařit přebytečnou tekutinu. Mony 🫶

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *