Řecká chlebová placka lagana

Recept: Lagana je vlastně placatý chléb na povrchu sladký a posypaný sezamovými semínky. Připravuje se pouze na počátku velkého velikonočního půstu, tedy na očistné pondělí. Není řecká domácnost, která by již dlouho před tímto velkým svátkem nespřádala plány, kde seženou tu nejlepší laganu a nebo dle kterého zaručeně nejlepšího receptu laganu upečou.

DOBA VAŘENÍ:

3 hod.

PORCE:

3*4

INGREDIENCE

*300 g hladké mouky
*210 ml vlažné vody (já používám Pí vodu BCS®)
*8 g sušených kvasnic
*8 g soli
*1 lžíce cukru
*2+2 lžíce olivového oleje
Na potření
*2 lžíce vody (já používám Pí vodu BCS®)
*1 lžíce cukru
*1 lžičku černého sezamového semínka
Přehrát video

POSTUP

1. Do misky nalijte vodu, přidejte kvasnice a cukr. Promíchejte a dejte stranou na 20’ aktivovat kvasnice.

2. Do mísy dejte mouku a zamíchejte sůl. Doprostřed mouky udělejte důlek a nalijte aktivované kvasnice, přidejte 2 lžíce olivového oleje a vypracujte těsto. Jakmile máte těsto hotové, přikryjte látkovou přikrývkou na kynutí těsta a dejte stranou na 30’ odpočinout.

3. Pak těsto polijte lžící olivového oleje a vařečkou miste 4-5’. Jakmile máte hotovo, těsto znovu přikryjte látkovou pokrývkou na kynutí těsta a dejte odpočinout stranou na 40’.

4. Po uplynulé době znovu těsto polijte zbylým olivovým olejem a znovu vařečkou miste 4-5’. Pak těsto přikryjte přikrývkou na kynutí těsta s dejte kynout na 60-90’. Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, vytáhněte ho z mísy, lehce posypte moukou a rozválejte na placku cca 2 cm tlustou. Placku přeneste na pečícím papírem vyložený plech a nechte dalších 20’ nakynout.

5. Troubu předehřejte na 220 stupňů horkým vzduchem. Ve dvou lžících Pí vody BCS® rozmíchejte cukr. Jakmile lagana znovu nakyne, potřete ji cukrovkou vodou a posypte sezamovým semínkem.

6. Vložte do trouby a pečte 20-25’.

Řecká chlebová placka lagana

Je vlastně placatý chléb na povrchu sladký a posypaný sezamovými semínky. Připravuje se pouze na počátku velkého velikonočního půstu, tedy na očistné pondělí. Není řecká domácnost, která by již dlouho před tímto velkým svátkem nespřádala plány, kde seženou tu nejlepší laganu a nebo dle kterého zaručeně nejlepšího receptu laganu upečou.

Jakmile se vám čerstvá, ještě teplá, lagana dostane do rukou, hledáte tu nejdokonalejší chalvu a nebo tahini pastu a okamžitě teplou laganu rozkrojíte a chramst …….. půst začíná…..

Pokud těsto hnětete rukama, zpracovávejte jej co nejdéle. Pamatujte, že potřebujete dostat do těsta co nejvíce vzduchu. Při hnětení jej neustále překládejte a natahujte, vzduchové bubliny vytvoří dokonalou laganu. Pokud používáte při zpracování mixer, postupujte stejně, jen zkraťte dobu hnětení na polovinu.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám lagana podařila nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *