Vepřové maso se sušenými švestkami

Recept: Vepřové maso se sušenými švestkami je úzce spojeno s řeckými Vánocemi. Sušené ovoce, kaštany a granátové jablko jsou potraviny, které excelují na vánočním stole. Tento recept je zimní, hřejivý a provoní váš dům. Je připravený v mžiku, jen vydržet to čekání a vůni, která se line s trouby!

DOBA VAŘENÍ:

180'

PORCE:

4-5

INGREDIENCE

*800 g vepřového masa (krkovička, kýta)
*1 červená paprika nakrájená na velké kousky
*1 velká červená cibule nakrájená na velké kousky
*50-75 ml olivového oleje
*sůl, pepř, špetka chilli vloček
*100 g sušených švestek
*1 bobkový list
*1 malý kousek skořice (nemusí)
*200 ml suchého červeného vína
Přehrát video

POSTUP

1. V hluboké pánvi rozehřejte olej a restujte na velké kostky nakrájené maso. Jakmile je maso zlatavé a zatáhnuté ze všech stran, dejte stranou. Na té samé pánvi restujte cibuli a papriku do okamžiku, než zelenina lehce povadne, asi 3-4’.

2. Předehřejte troubu na 170 stupňů.

3. Do zapékací mísy dejte maso, zeleninu, zalijte vínem (pánev, na které jste maso a zeleninu restovali, dobře vínem vypláchněte, ať nepřijde nic na zmar a všechno nalijte do zapékací mísy) a přidejte sušené trnky, chilli vločky, skořici a dochuťte solí a pepřem. Pekáček dobře přikryjte alobalem, ale nejlépe poklicí. Vložte do trouby a pečte cca 2 1/2 – 3 hodiny.

4. Podávejte s rýží nebo s domácími bramborovými hranolkami.

Vepřové maso se sušenými švestkami je úzce spojeno s řeckými Vánocemi. Sušené ovoce, kaštany a granátové jablko jsou potraviny, které excelují na vánočním stole. Tento recept je zimní, hřejivý a provoní váš dům. Je připravený v mžiku, jen vydržet to čekání a vůni, která se line s trouby!

Na co si dát pozor? Určitě nepřipravovat jídlo, když už cítíme velký hlad. Pečení je pomalé a nemělo by se uspěchat. Pokud mluvíme o řeckých receptech, všechny ingredience na tradiční recepty se krájí trochu rustikálním způsobem, tedy na velké kostky masa i velké kousky zeleniny. Tím si při pečení udrží všechnu šťávu. Pokud vám není sympatická skořice, tak ji prostě vynechte. A poslední rada – úplně nejlepší je připravovat tento pokrm v zapékací míse s dobrým poklopem, ať už kameninové nebo litinové.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám vepřové maso se sušenými švestkami podařilo nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

4 komentáře

  1. Něco podobného jsem už vařil, a bylo to výborné, jen jsem tam měl i sušené meruňky a několik oloupaných kaštanů, které nasály tu lahodnou šťávu.

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *