Pomalu pečené vepřové koleno

K samotné přípravě metodou dlouhého pečení na nízkou teplotu dosáhneme výborných výsledků jako je: velmi jemné maso, bez bakterií, uchování maximálního množství minerálů a vitamínů, hodně šťavnaté a rovnoměrné propečení.

DOBA VAŘENÍ:

4,5 hod.

PORCE:

4-5

INGREDIENCE

* 2 vepřová kolena
LÁK
* voda (já používám “Pí-vodu BCS®)
* 3 lžičky soli
* 4 stroužky jemně nakrájeného česneku
MARINÁDA
* 2 cibule na hrubo nakrájené
* 2 bobkové listy
* 1 lžíce kmínu
* šťáva z půl citronu
* 1 lžíce hrubozrnné hořčice
* 1 lžíce medu
* 1/2 lžičky čili vloček
* 1/2 lžičky kmínu

POSTUP

1.Kolena očistěte, dejte do velké mísy zalijte vodou, přidejte sůl a nechte ve slaném láku minimálně dvě hodiny naležet, ideálně přes noc.

2. Do misky dejte na hrubo nakrájenou cibuli, med, hořčici, čili, kmín, bobkový list, šťávu z citronu a vše promíchejte.

3. Koleno vytáhněte z láku a celé do kola potřete marinádou. Vložte do zapékací mísy, přikryjte a dejte do předehřáté trouby na 120-130 stupňů péct na čtyři hodiny. V průběhu pečení není potřeba koleno kontrolovat.

4. Po čtyřech hodinách maso, odkryjte zvýšte teplotu na 180 stupňů a nechte zapéct do zlata podle potřeby cca 15-20´.

5. Před podáváním nechte 10-15” odpočinout.

Pomalu pečené vepřové koleno

Opravdová značka české kuchyně. Přesto, že nejsem za plotnou nováček, klasickou českou kuchyni ještě nemám odvařenu. Dnes tedy koleno, které jsem poprvé připravovala na letošního silvestra a od té doby ještě několikrát. Právě teď nastal čas vám představit dokonalou verzi vepřového kolena, které nejdříve celou noc koupe ve slaném láku a pak je necháte pomalu, dlouze a bez starostí povalovat v teplé troubě.

Žádné obavy, od mé oblíbené, zamilované, středomořské kuchyně na dlouho neuteču, nu což musím s pravdou ven, jsem masový typ a na těchto pochutinách jako řízek a kolínko jsem vyrostla.

Dnešní příprava byla ovšem něčím výjimečná, na pomoc mě přispěchala tříletá Natálka, s velkou vášní masírovala marinádu do kolínka. Nedokážu popsat jak vypadala bíla kuchyně. Ani neustálé opakování: “nedávejte to do pusy a do oči” v zápalu obrovské zábavy nefungovalo…….

Vytisknout recept

sdílejte:

Jedna odpověď

  1. Až do téhle doby jsem z přípravy kolene měla obavy, ale tenhle recept vypadá tak lehce. Určitě ho vyzkouším!

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *