Trhané kuřecí maso

Recept: Pomalu pečené trhané maso je známé z USA. Připravuje se především z vepřové plece, žeber nebo hovězí hrudi, je to ve své podstatě základ americké barbecue.

DOBA VAŘENÍ:

4 hodiny

PORCE:

4–⁠5

INGREDIENCE

*500–⁠600 g kuřecích prsou
*sůl, pepř
*200 ml sterilovaných rajčat nakrájenými na malé kousky
*1 lžička uzené papriky
*2 stroužky česneku nakrájených najemno
*1 cibule nakrájená najemno
*1 lžička drceného kmínu
*1 lžíce třtinového cukru
*2–⁠3 lžíce vody (já používám Pí-vodu BCS®)
*1 lžíce citronové šťávy
*50–⁠75 ml olivového oleje

POSTUP

1. Očištěná kuřecí prsa vložte do zapékací mísy nebo hrnce, přidejte všechny ingredience, promíchejte, přikryjte poklicí a vložte do předehřáté trouby na 140 stupňů péct na minimálně tři a půl hodiny.

2. Maso není třeba v průběhu pečení kontrolovat. Po cca 3,5 hodinách vytáhněte z trouby a za pomocí dvou vidliček natrhejte. Pokud máte v masu příliš moc tekutiny, zvyšte teplotu v troubě na 180–⁠200 stupňů a šťávu nechte zredukovat. Na přípravu si vyberte zapékací mísu, která dobře těsní, v ideálním případě litinový hrnec nebo výborná je i kameninová nádoba.

3. Podávejte s pikantní rajčatovou omáčkou, pita chlebem nebo do křupava opečenou bagetou a čerstvou zeleninou.

Trhané kuřecí maso

Jak dobře všichni víme, kuřecí prsa jsou suchá, jen s malým obsahem tuku, a ne zrovna jednoduchá na přípravu. Dlouho jsem si proto pohrávala s myšlenkou vyzkoušet maso kuřecí, a vzala jsem to jako malou výzvu. Po téměř tří a půl hodinovém pomalém pečení jsem žasla, jak nádherně se maso vidličkou trhá. Maso si udrželo veškerou vlhkost. Propojení masa s olivový olejem přináší neuvěřitelnou křehkost a šťavnatost.

Je to dokonalá varianta, jak podávat kuřecí maso, protože příprava na pečení zabere jen pár minut a pak jen několik hodin odoláváte lehce táhnoucí se vůni z trouby. Doporučuji podávat s domácím pita chlebem, domácí pikantní rajčatovou omáčkou a čerstvou křupavou zeleninou. Party může začít.

Jednoho krásného dne, kdy se blížil termín rodinné oslavy, jsem posbírala veškerou odvahu a provedla první pokus. K mému velkému překvapení, až na malé detaily, první zkouška tohoto pomalu pečeného kuřecího masa vyšla téměř na jedničku. Potřebovala jen menší doladění týkající se koření. Pokus číslo 3 byl již podávaný s úspěchem na rodinné sešlosti (jen se po něm zaprášilo, tedy spíše vytřel keramický pekáč).

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám trhané kuřecí podařilo nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *