Polévka z černé čočky

Polévka z černé čočky Beluga je mimořádně chutná a připravená do půl hodiny. Tato čočka, která připomíná kaviár, má nádhernou jemně oříškovou chuť. Připravte ji společně s rajčaty a přidejte hodně zelené petrželky a olivového oleje - stejně jako ve Středomoří.

DOBA VAŘENÍ:

40'

PORCE:

3-4

INGREDIENCE

*300 g černé čočky
*1-1,5 litru vody (já používám Pí vodu BCS®)
*1 velká cibule nakrájená na kolečka
*2 mrkve nakrájené na malé kousky
*1 kořen petržele nakrájený na malé kousky
*1 lžíce rajčatového protlaku
*5 cherry rajčátek nakrájených na malé kousky
*sůl, pepř
*1-2 bobkové listy
*50-75 ml olivového oleje
*2-3 lžíce octu
*2-3 lžíce na jemno nasekané petrželky

POSTUP

1. V hrnci na rozehřátém olivovém oleji restujete cibuli, mrkev a petržel do sklovata cca 2-3’.

2. Jakmile máte zeleninu připravenou, přidejte rajský protlak, cherry rajčata, omytou čočku a zalijte vodou. Přidejte bobkový list, okořeňte pepřem a vařte do měkka cca 25’.

3. Těsně před dokončením dokořeňte solí a pepřem, přidejte ocet a zelenou petrželku a nechte ještě cca 5’ vařit.

4. Podávejte s vejcem.

Polévka z černé čočky Beluga

Mimořádně chutná a připravená do půl hodiny. Tato čočka, která připomíná kaviár, má nádhernou jemně oříškovou chuť. Připravte ji společně s rajčaty a přidejte hodně zelené petrželky a olivového oleje – stejně jako ve Středomoří.

Ve středomořské kuchyni se luštěninové polévky běžně podávají jako hlavní chod. Bývají velmi husté. Černá čočka má větší nutriční hodnotu než ostatní luštěniny, je velmi bohatá na vlákninu a právě proto stojí za to ji zařadit do našeho jídelníčku.

V zimním období luštěniny připravuji obzvlášť ráda. Tato polévka z černé čočky je připravena s velmi malým množstvím tekutiny. Pokud máte raději polévky řidčí, upravte množství vody podle vašich potřeb. Do husté polévky přidávám sázené vejce, které s ní dokonale ladí. Podávejte ji se salátem z vařené brokolice nebo červené řepy a vykouzlíte dokonalou plnohodnotnou zimní večeři nebo oběd pro celou rodinu.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám polévka s černé čočky podařila nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému. Mrkněte na další recepty polévek: KUŘECÍ POLÉVKA S TĚSTOVINOU, KAPUSTOVÁ POLÉVKA SE SLANINOU A PARMAZÁNEM.

Vytisknout recept

sdílejte:

8 Responses

  1. Skvělá a docela snadná polévka, už jsem vařila 3x, chválím! První jídlo, které můj něco-přes-roční mláďák snědl od začátku do konce sám lžící a ještě chtěl přidat – takže na ni nikdy nezapomenu:)))

  2. Bezva! Určitě ráda vyzkouším. Musí být ta čočka černá nebo bude stačit například červená?

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *