Plněná rajčata s rýží a bylinkami

Recept: Toto jídlo, dělí Řecko na dva tábory, jeden tábor považuje za nejlepší a nejoriginálnější recept plněný zeleninou, mletým masem a rýži a druhý tábor jenom rýži a bylinami. Tak dnes navštívíme tábor z okolí Epanomi a budeme plnit sirotky, jak se říká těm bez masa.

DOBA VAŘENÍ:

90’

PORCE:

2-3

INGREDIENCE

*5 menších rajčat
*5 menších paprik
*9 lžíc rýže
*1 brambor
*1 lžička rajského protlaku
*75-100ml olivového oleje
*1 velká cibule nakrájená na drobno
*1 lžička sušené máty peprné
*2 lžíce máty petrné čerstvé nasekané na drobno
*4-5 lžic zelené petrželky nasekané na drobno
*sůl, pepř
*1 lžička cukru
*500-600 ml vody (já používám Pí vodu BCS®) nebo zeleninového vývaru
Přehrát video

POSTUP

1. Horní část papriky odkrojte a vnitřek očistěte od semínek. Odkrojenou část použijte později jako pokličku. Taktéž u rajčat odkrojte horní část a uschovejte, vnitřek rajčete lžící vydlabejte (všechnu dužinu), kterou nakrájejte na drobno a dejte stranou. Oloupejte bramboru a nakrájejte na středně velké kostky, dejte do vody stranou.

2. Na pánev dejte rozehřát polovinu olivového oleje, přidejte cibuli a 3-4’ restujte. Jakmile máte hotovo přidejte rýži a promíchejte. Dále přidejte sůl, pepř, cukr, mátu sušenou a čerstvou, družinu z rajčat a rajčatový protlak. Vše promíchejte a sundejte z plotny.

3. Směsí z pánve lžící postupně plňte, rajčata a papriky přikryjte vršky a pak pokládejte do zapékací mísy. Já jsem použila kulatou mísu o průměru 23 cm. Vzniklá volná místa, která jsou mezi zeleninou, vyplňte brambory, které okořeňte solí a pepřem. Vše zalijte druhou polovinou olivového oleje a horkým vývarem nebo vodou. Přikryjte a vložte do předehřáté trouby na 180-200 stupňů.

4. Pečte v troubě cca 60’, asi 10–15’ před dokončením odkryjte a nechte zapéct. V průběhu pečení kontrolujte tekutiny, je-li potřeba přilijte vodu nebo vývar.

Plněná rajčata s rýží a bylinkami

Plněná zelenina s rýži by se dala nazvat letním řeckým hitem. Asi neoblíbenější zeleninou je paprika. Vzhledem k tomu, že mně osobně paprika moc nesedí, připravuji běžně Rajčata s paprikou. Velmi často se plní taky malé lilky, cibule nebo cukety.

Tento řecký sezonní pekáč je super hitem a letní hvězdou. Připravuje se běžně jednou až dvakrát týdně, nešetřete olivovým olejem a zeleninu použijte čím menší tím lepší. Při velké zelenině se rýže jen ztěžka provaří, do mých rajčat a paprik se vlezla 1 lžice náplně.

Toto jídlo, dělí Řecko na dva tábory, jeden tábor považuje za nejlepší a nejoriginálnější recept plněný zeleninou, mletým masem a rýži a druhý tábor jenom rýži a bylinami. Tak dnes navštívíme tábor z okolí Epanomi a budeme plnit sirotky, jak se říká těm bez masa.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám plněná zelenina podařila nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *