1. Horní část papriky odkrojte a vnitřek očistěte od semínek. Odkrojenou část použijte později jako pokličku. Taktéž u rajčat odkrojte horní část a uschovejte, vnitřek rajčete lžící vydlabejte (všechnu dužinu), kterou nakrájejte na drobno a dejte stranou. Oloupejte bramboru a nakrájejte na středně velké kostky, dejte do vody stranou.
2. Na pánev dejte rozehřát polovinu olivového oleje, přidejte cibuli a 3-4’ restujte. Jakmile máte hotovo přidejte rýži a promíchejte. Dále přidejte sůl, pepř, cukr, mátu sušenou a čerstvou, družinu z rajčat a rajčatový protlak. Vše promíchejte a sundejte z plotny.
3. Směsí z pánve lžící postupně plňte, rajčata a papriky přikryjte vršky a pak pokládejte do zapékací mísy. Já jsem použila kulatou mísu o průměru 23 cm. Vzniklá volná místa, která jsou mezi zeleninou, vyplňte brambory, které okořeňte solí a pepřem. Vše zalijte druhou polovinou olivového oleje a horkým vývarem nebo vodou. Přikryjte a vložte do předehřáté trouby na 180-200 stupňů.
4. Pečte v troubě cca 60’, asi 10–15’ před dokončením odkryjte a nechte zapéct. V průběhu pečení kontrolujte tekutiny, je-li potřeba přilijte vodu nebo vývar.
Plněná rajčata s rýží a bylinkami
Plněná zelenina s rýži by se dala nazvat letním řeckým hitem. Asi neoblíbenější zeleninou je paprika. Vzhledem k tomu, že mně osobně paprika moc nesedí, připravuji běžně Rajčata s paprikou. Velmi často se plní taky malé lilky, cibule nebo cukety.
Tento řecký sezonní pekáč je super hitem a letní hvězdou. Připravuje se běžně jednou až dvakrát týdně, nešetřete olivovým olejem a zeleninu použijte čím menší tím lepší. Při velké zelenině se rýže jen ztěžka provaří, do mých rajčat a paprik se vlezla 1 lžice náplně.
Toto jídlo, dělí Řecko na dva tábory, jeden tábor považuje za nejlepší a nejoriginálnější recept plněný zeleninou, mletým masem a rýži a druhý tábor jenom rýži a bylinami. Tak dnes navštívíme tábor z okolí Epanomi a budeme plnit sirotky, jak se říká těm bez masa.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám plněná zelenina podařila nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.