1. Mléko společně se smetanou nalijte do kastrolu, přidejte lžíci medu a pomalu za stálého míchání přiveďte k varu. Jakmile se objeví první bublinky, vypněte sporák a přidejte skořici, sůl, kajenský pepř, pomerančovou a limetkovou kůru. Nechte stranou alespoň 60‘ vylouhovat.
2. Během louhování vyzkoušejte pálivost, popřípadě přidejte kajenský pepř. Co když to je moc ostré??
3. Po uplynutí doby louhování sceďte a znovu přiveďte k varu. Jakmile mléko začne mít první známky varu, vypněte, přidejte kousky nakrájené čokolády, nechte deset vteřin stát a pak metličkou pomalu od středu čokoládu rozmíchejte.
4. Pokud chcete dosáhnou dokonalého výsledku, horkou čokoládu našlehejte 1‘ tyčovým mixerem, tím dosáhnete hladké textury.


Horká pikantní čokoláda
Na tento recept potřebuje dvě základní věci: nedělní zimní odpoledne, pořádnou fujavici, sníh, který je pozoruhodně uklidňující, svým způsobem krásný a zpoza okna vnímat zvuk jeho typického křupání pod botami.
V první fázi receptu píšu nechat mléko s kořením odstát alespoň hodinu. Věřte mi, čím déle, tím lépe, samozřejmě ne týden, to by odešlo po svých… Osobně mám vyzkoušeno, že si mléko připravím ráno, dám ho vychladit, pak do lednice, a čokoládu podávám až v odpoledních hodinách. Nápoj je tak intenzivní, že žádný dezert k čokoládě už není potřeba. Také množství může být malé, protože nápoj je velmi sytý.
Jak uděláte radost nejmenším členům rodiny? Vynechte kajenský pepř a nahoru na horkou čokoládu nasypte malé marshmellow. Neopomeňte přidat špetku soli, která podtrhne všechny přidané ingredience.
Jak znovu ohřát čokoládu… pokud zbude? Samozřejmě na mírném ohni a za stálého míchání. V okamžiku, kdy čokoláda vychladne klesne na dno a při opětovném zahřívání se smetanou by se určitě připálila.


Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám čokoláda podařila nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.