Pečený chřest s těstovinovou rýží

Recept: Nádherná a delikátní zelenina, většina produkce pochází z Hostýna a zbytek dovážíme od sousedů ze Slovenska. Jakmile se rozhodnete tuto zeleninu koupit, určitě s její přípravou neotálejte. Skladujte v nejchladnější části lednice a nejlépe zabalené do vlhké utěrky, aby nevysychal.

DOBA VAŘENÍ:

30’

PORCE:

2-3

INGREDIENCE

*200 g těstovinové rýže
*2 malé cibule nakrájené na tenká kolečka
*400 g zeleného chřestu
*5 nadrobno nakrájených šery rajčátek
*2 lžičky smetany
*125 g čerstvého sýru typu lučina nebo tvaroh
*50 ml olivového oleje
*sůl, pepř
*3 snítky čerstvého tymiánu
*600 ml zeleninového vývaru nebo vody (já používám Pí vodu BCS®)
Přehrát video

POSTUP

1. Do zapékací mísy dejte rajčata, cibuli a na větší kousky nakrájený očištěný chřest. Okořeňte solí, pepřem, tymiánem a přidejte olivový oleje. Promíchejte, vložte do předehřáté trouby na 200 stupňů na 15’ péct. V průběhu pečení promíchejte.

2. Pak zapečenou zeleninu dejte stranou na talíř a do toho samého pekáčku nasypte těstovinovou rýži. Dochuťte solí pepřem a zalijte horkou vodou nebo vývarem, promíchejte a vložte znovu do trouby zapéct do měkka cca 7-10’.

3. Pak přidejte čerstvý sýr, dvě lžíce smetany, pečenou zeleninu vložte znovu do trouby již jen na cca 1-2´ zapéct.

Pečený chřest s těstovinovou rýží

Nádherná a delikátní zelenina, většina produkce pochází z Hostýna a zbytek dovážíme od sousedů ze Slovenska. Jakmile se rozhodnete tuto zeleninu koupit, určitě s její přípravou neotálejte. Skladujte v nejchladnější části lednice a nejlépe zabalené do vlhké utěrky, aby nevysychal.

Jak chřest správně připravit?

Bílý chřest je potřeba oloupat po celé délce, tenký zelený neloupejte, ale pokud je spodní část  silná, tak tu škrabkou odstraňte.

Nejste si jisti jak velký konec chřestu odkrojit?

U čerstvého chřestu je potřeba dát pryč 2-3 cm, a pokud si stále nejste jisti, tak ochutnejte a hned  zjistíte, zda je konec stále dřevnatý.

Jak chřest správně uvařit? 

Při vaření chřestu bych se držela pravidla méně je více. Chřest vložte do vroucí osolené vody, nejlépe do velkého kastrolu tak, aby se nezlomily křehké hlavičky. Tenký zelený vařte 2 – 5’, bílý o něco déle 5 – 8’. Chřest by měl být vařený takzvaně na skus. V řadě receptů lze použít chřest syrový, v tomto případě preferujte hlavičky a tenké stonky, bílý určitě oloupejte.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám chřest podařil, nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *