Kapr po středomořsku

Recept: O rybách bych mohla popsat spousty papíru. Ne ne, nejsem dcera rybáře jako moje kamarádka Elen, ale několik let jsem provozovala tradiční řeckou psarotavernu (v překladu rybí hospodu).

DOBA VAŘENÍ:

45'

PORCE:

2

INGREDIENCE

*600 g kapra
*4 větší brambory nakrájené na tenká kolečka
*10-15 oliv
*40 ml olivového oleje
*5-6 šery rajčat
*sůl, čerstvě namletý pepř
*1/2 lžičky oregana
*2 stroužky česneku
*šťáva z jednoho citronu

POSTUP

1. Rozehřejte troubu na 180-200ºC.

2. Do mísy dejte brambory, olivy, na půl rozkrojená rajčata, česnek nakrájený na malé kousky a okořeňte solí, pepřem, oreganem, přilijte olej, citronovou šťávu a všechno promíchejte.

3. Na plech rozprostřete pečící papír, rozložte rovnoměrně zeleninu a na vrch položte solí, pepřem a oreganem okořeněného kapra.

3. Plech vložte do trouby a pečte 30-40′. Jakmile máte kapra hotového, ještě teplého můžete extra zakápnou citronovou šťávou a polít lžící čerstvého olivového oleje.

Kapr po středomořsku

Kapr po středomořsku má dvě základní pravidla. Použijte jakoukoli čerstvou rybu, nepřidávejte zbytečně moc koření, tak necháte vyniknou chutě ryby a propojit je s ostatní zeleninou.

O rybách bych mohla popsat spousty papíru. Ne ne, nejsem dcera rybáře jako moje kamarádka Elen, ale několik let jsem provozovala tradiční řeckou psarotavernu (v překladu rybí hospodu).

Byla to tvrdá škola …. zákazník když vstoupí do restaurace nepídí se po jídelním lístku, ale položí ti jednu jedinou otázku: „Co máš dneska čerstvé?“ ….. a Ten, který je stálým klientem povídá: „přines mi na stůl co chceš …. „ Ví, co mám čerstvé, protože ví, co se teď loví ……

Kapr oproti mořským rybám je velmi specifický svou chutí a vůní. Nebudu vám namlouvat, že tato ryba je moje nejoblíbenější. Pokud při úpravě ryb chcete docílit dokonalé chuti, tak rybu 30‘ před samotnou přípravou nasolte. Metodu nakládání do mléka nebo octové vody ponechám na vás, tyto dvě suroviny mají za úkol eliminovat vůni, což si myslím, že je vhodné v okamžiku, kdy rybu nemáte moc v oblibě nebo při nejlepším není čerstvá.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám kapr po středomořsku líbí nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *