Jahodový koláč

Recept: Voňavý jahodový koláč, svěží po citronu a jahodách plný chuti. Aby bylo těsto vláčné se postará jogurt a o vůni se samozřejmě zaslouží jahody. Určitě můžete použít i jiné sezónní ovoce, osobně mám velmi ráda černý nebo červený rybíz a také angrešt je super volba. Na co si dát pozor?

DOBA VAŘENÍ:

60’

PORCE:

10-12

INGREDIENCE

*500 g očištěných jahod rozkrojených na polovinu
*300 g polohrubé mouky
*120 g cukru krystal
*80 ml oleje
*200 g bílého jogurtu 10% tuku
*3 lžíce citronové šťávy
*3 celá vejce
*1 prášek do pečiva
*špetka soli
*olej + strouhanka na vymaštění a vysypání formy

POSTUP

1. Do mísy dejte vejce, cukr, špetku soli a ušlehejte metličkou do pěny cca 3-4’. Pak přidejte jogurt, olej a citronovou šťávu. Mouku prosejte společně s kypřícím práškem, přidejte do tekutého základu a vytvořte hustší těsto.

2. Předehřejte troubu na 200 stupňů, dortovou formu o velkosti cca 21 cm vymažte tukem a vysypte strouhankou. Na dno formy dejte polovinu těsta, na ně rozložte polovinu jahod, přidejte zbylé těsto a jahody rozložte rozkrojenou částí směrem dolů.

3. Vložte do předehřáté trouby a pečte cca 45’. Při konci pečení, v případě potřeby, přikryjte tak, aby se povrch koláče nespálil. Koláč je hotový v okamžiku, kdy do středu těsta píchnete špejlí a vytáhnete ji suchou.

Jahodový koláč

Voňavý jahodový koláč, svěží po citronu a jahodách plný chuti. Aby bylo těsto vláčné se postará jogurt a o vůni se samozřejmě zaslouží jahody. Určitě můžete použít i jiné sezónní ovoce, osobně mám velmi ráda černý nebo červený rybíz a také angrešt je super volba. 

Na co si dát pozor?

Příprava těsta nevyžaduje žádné složitosti, důležitým bodem je použít polohrubou mouku, která má  průměrně menší obsah lepku. V okamžiku jakmile jsou všechny suroviny spojené přestaňte míchat, v opačném případě se bude uvolñovat lepek a těsto ztrácí vláčnost. 

Je vhodné mít ovoce připravené, troubu předehřátou a formu vymazanou, tedy v okamžiku, kdy těsto smícháme, dáme do formy s ovocem hned pečeme.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

2 Responses

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *