Obrácený jablkový koláč

Recept na převrácený, křehký, rychlí, jablkový koláč považuji za jeden z luxusních dezertů. Jablka často přehlížíme a saháme po exotického ovoci, přitom právě jablka hrají v našem jídelníčku tak významnou roli. Japonští vědci tvrdí, že mimo jiné zdravotní přínosy jablek, už i samotné jejich loupání pomáhá zahnat stres a chmury.

DOBA VAŘENÍ:

70’

PORCE:

10–⁠12

INGREDIENCE

*5 středně velkých jablek
*150 g hladké mouky
*80 g namletých vlašských ořechů
*60 g rozpuštěného másla
*1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
*1/2 lžičky skořice
*50 g hnědého cukru
*2 vejce
*špetka soli
*4 lžíce jogurtu 10 % tuku

Karamel:
*130 g cukru krystal
*2 lžíce vody (já používám Pí- vodu BCS®)
Přehrát video

POSTUP

1. Těsto na převrácený jablkový koláč vytvořte tak, že metličkou nebo mixérem našlehejte do zpěnění vejce a cukr, pak vmíchejte máslo a jogurt. Zvlášť smíchejte mleté ořechy s moukou, kypřicím práškem, solí a skořicí a přidejte do tekuté směsi. Vytvořte těsto a dejte stranou.

2. Troubu předehřejte na 200 °C. Jablka zbavte jadřinců, nakrájejte na čtvrtky nebo šestiny a naskládejte na dno formy o průměru asi 28 cm. Do kastrolu dejte cukr a vodu, na středním ohni přiveďte k varu a vařte 5–⁠6’ do vytvoření karamelu. Jakmile máte hotovo, ihned horký karamel nalijte rovnoměrně na jablka, pak přidejte těsto. Vložte do trouby a pečte 50–⁠60’.

3. Koláč je hotový tehdy, když po píchnutí do těsta špejle zůstane suchá. Vytáhněte koláč z trouby a nechte 5’ odpočinout. Nožem uvolněte okraje, na formu položte servírovací talíř a obraťte. Podávejte podle chuti s jogutem nebo zakysanou smetanou.

Obrácený jablkový koláč

Koláč považuji za jeden z luxusních dezertů. Jablka často přehlížíme a saháme po exotickém ovoci, přitom právě jablka hrají v našem jídelníčku tak významnou roli. Japonští vědci tvrdí, že mimo jiné zdravotní přínosy jablek už i samotné jejich loupání pomáhá zahnat stres a chmury. Tak vyzkoušejte oloupat 5–⁠6 jablek na koláč, a pokud vás chmury i tak neopustí, pusťte se do ještě teplého koláče s kopečkem zmrzliny nebo zakysanou smetanou. Slast s blahem se jistě dostaví…

Jablko si rozumí s kořením jako hřebíček, kardamom, badyán a především skořice. Na převrácený koláč se z běžně dostupných druhů hodí Jonathan, Golden nebo Gala, neboť tyto odrůdy se při tepelné úpravě nepřemění v přesnídávku. Pokud vás ale přece jen jablka neposlechnou a ve formě před dopečením bude více šťávy, opatrně ji před překlopením můžete odlít. Pozor, tento recept má ale horní část z korpusu, který je přímo lačný po šťávě, proto doporučuji veškerý lahodný sirup ponechat. Po převrácení koláče se totiž sirup do korpusu vsákne.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám jablkový koláč podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému. Mrkněte na další sladké recepty: ČOKOLÁDOVÝ SALÁM

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *