Fazolová polévka s vepřovým masem

Recept: Fantastický talíř plný chutí a vůní, fazole jsou jedním ze způsobu, jak podat celé rodině zdravé a hřejivé jídlo v zimním období. Luštěninu vařte na mírném ohni, docílí tím krémovité konzistence. Podávejte i jako hlavní chod s čerstvým pečivem, olivami a zapečenou fetou.

DOBA VAŘENÍ:

90'

PORCE:

4–⁠5

INGREDIENCE

*200 g malých bílých fazolí
*1,0 l vody na namočení fazolí
*600 g vepřové krkovičky nakrájené na velké kostky
*2–⁠2,5 l vody (já používám Pí- vodu BCS®)
*75 ml olivového oleje
*1 cibule nakrájená nadrobno
*2 mrkve nakrájené na kolečka
*1/2 petržele na kostky
*4 lžíce petrželové nati
*1/3 celeru nakrájeného na kousky
*2 stonky celerové nati nakrájené na kousky
*2 čerstvá rajčata nebo 200 ml konzervovaných
*špetka chilli (lze vynechat)
*špetka cukru
*sůl, pepř, 1 bobkový list
*2 lžíce citronové šťávy
Přehrát video

POSTUP

1. Fazole nejlépe večer před přípravou namočte do studené vody a nechte celou noc bobtnat. Před přípravou vodu slijte a luštěninu důkladně propláchněte. V hrnci rozehřejte polovinu olivového oleje, vložte maso a restujte ze všech stran 5–⁠6’. Pak zalijte vodou, přidejte fazole a vařte na mírném ohni téměř do měkka (doba varu se odvíjí od druhu a čerstvosti fazolí a jejich máčení od 45–⁠55‘).

2. V mezičase na pánvi rozehřejte druhou polovinu olivového oleje, vložte cibuli, mrkev, bílou i zelenou část celeru, petržel kořen i nať a vše restujte 3–⁠4’. Dále přidejte rajčata, bobkový list, sůl, pepř, špetku chilli, cukr a ještě krátce restujte. Dejte stranou.

3. V okamžiku, kdy jsou fazole s masem téměř uvařené, přidejte směs zeleniny a koření z pánve. Polévku dochuťte solí a pepřem, přidejte citronovou šťávu a vařte ještě 15–⁠20‘.

4. Ve finální podobě je polévka velmi hustá, jen s malým množstvím tekutiny, a fazole by měly být téměř rozvařené. Polévku dochuťte a podávejte.

Fazolová polévka s vepřovým masem

Fantastický talíř plný chutí a vůní. Fazole jsou jedním ze způsobů, jak podat celé rodině zdravé a hřejivé jídlo v zimním období. Luštěninu vařte na mírném ohni, docílíte tím krémovité konzistence. Podávejte i jako hlavní chod s čerstvým pečivem, olivami a zapečenou fetou.

Celé léto se těším na zimní obědy a večeře v podobě vydatné fazolové polévky v nejideálnějším případě s masem. V Řecku jsou luštěniny neodmyslitelně spjaty se zimou, v rodinném týdenním meníčku se nacházejí 1–⁠2x týdně. Je to dáno i tím, že v Řecku nejsou restaurace, které podávají polední menu, a rodiny se většinou schází u stolu až v odpoledních hodinách. Fazole vybírejte pečlivě, použijte klidně i několik druhů. Pokud vynecháte vepřové maso, vykouzlíte super vegetariánský talíř.

Pokud byste mě oslovili tímto jídlem ve fázi dospívaní, asi bych vám dala košem. Dnes je to jeden z mých oblíbených receptů. Dalším bonusem je to, že je zatraceně zdravý. Základní surovina je jednoduchá a jasná.

Jestli máte obavy, že se k fazolím nehodí rajčata, tak vás vyvedu z omylu. Dodají polévce svěží nádech, a vůbec není potřeba je pořizovat v zimě čerstvá, ba naopak, konzervovaná rajčata při tepelné úpravě zvýší účinnost své blahodárné látky likopenu.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám polévka podařila nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *