1. Fazole nejlépe večer před přípravou namočte do studené vody a nechte celou noc bobtnat. Před přípravou vodu slijte a luštěninu důkladně propláchněte. V hrnci rozehřejte polovinu olivového oleje, vložte maso a restujte ze všech stran 5–6’. Pak zalijte vodou, přidejte fazole a vařte na mírném ohni téměř do měkka (doba varu se odvíjí od druhu a čerstvosti fazolí a jejich máčení od 45–55‘).
2. V mezičase na pánvi rozehřejte druhou polovinu olivového oleje, vložte cibuli, mrkev, bílou i zelenou část celeru, petržel kořen i nať a vše restujte 3–4’. Dále přidejte rajčata, bobkový list, sůl, pepř, špetku chilli, cukr a ještě krátce restujte. Dejte stranou.
3. V okamžiku, kdy jsou fazole s masem téměř uvařené, přidejte směs zeleniny a koření z pánve. Polévku dochuťte solí a pepřem, přidejte citronovou šťávu a vařte ještě 15–20‘.
4. Ve finální podobě je polévka velmi hustá, jen s malým množstvím tekutiny, a fazole by měly být téměř rozvařené. Polévku dochuťte a podávejte.



Fazolová polévka s vepřovým masem
Fantastický talíř plný chutí a vůní. Fazole jsou jedním ze způsobů, jak podat celé rodině zdravé a hřejivé jídlo v zimním období. Luštěninu vařte na mírném ohni, docílíte tím krémovité konzistence. Podávejte i jako hlavní chod s čerstvým pečivem, olivami a zapečenou fetou.
Celé léto se těším na zimní obědy a večeře v podobě vydatné fazolové polévky v nejideálnějším případě s masem. V Řecku jsou luštěniny neodmyslitelně spjaty se zimou, v rodinném týdenním meníčku se nacházejí 1–2x týdně. Je to dáno i tím, že v Řecku nejsou restaurace, které podávají polední menu, a rodiny se většinou schází u stolu až v odpoledních hodinách. Fazole vybírejte pečlivě, použijte klidně i několik druhů. Pokud vynecháte vepřové maso, vykouzlíte super vegetariánský talíř.
Pokud byste mě oslovili tímto jídlem ve fázi dospívaní, asi bych vám dala košem. Dnes je to jeden z mých oblíbených receptů. Dalším bonusem je to, že je zatraceně zdravý. Základní surovina je jednoduchá a jasná.
Jestli máte obavy, že se k fazolím nehodí rajčata, tak vás vyvedu z omylu. Dodají polévce svěží nádech, a vůbec není potřeba je pořizovat v zimě čerstvá, ba naopak, konzervovaná rajčata při tepelné úpravě zvýší účinnost své blahodárné látky likopenu.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám polévka podařila nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.