Fazolová polévka s těstovinou 

Recept: Fazolová polévka nejen potěší oko, ale v zimním období zahřeje i na duši. Za mě, luštěniny jsou ideální potravinou právě v tomto ročním období. Fazole jsou velkým zdrojem rostliných bílkovin, zdravých tuků, vlákniny a vitamínů.

DOBA VAŘENÍ:

120’

PORCE:

3-4

INGREDIENCE

*150 g malých bílých fazolí
*1 větší mrkev nakrájenou na kostičky
*1 petržel (kořen) nakrájený na kostičky
*1 malý pórek nakrájený na drobné kolečka
*1 větší nadrobno nakrájená cibule
*1 lžíce rajčatového protlaku
*2 lžíce na drobno nakrájené zelené petrželky
*50 g těstovin
*2-3 lžíce citronové šťávy
*sůl, pepř
*30-50 ml olivového oleje
*cca 1,5 l vody (já používám Pí vodu BCS®)
Přehrát video

POSTUP

1. Fazole přeberte od případných nečistot, zalijte dostatečným množstvím vody a nechte alespoň 8 – 12 hodin namáčet. Pak sceďte a dejte stranou.

2. Do kastrolu nalijte olivový olej, rozehřejte a restujte cca 3-4´cibuli, pórek, mrkev a kořen  petržele, nakonec přidejte rajčatový protlak. Pak přidejte fazole, zalijte vodou, přikryjte a vařte 1-2 hodiny, do okamžiku, kdy uznáte, že fazole jsou dostatečně měkké. V průběhu vaření kontrolujte tekutiny, v případě potřeby podlijte vodou (polévka by měla ve finále být hustá s malým obsahem tekutin).

3. V okamžiku, kdy jsou fazole hotové, okořente solí, pepřem a citronovou šťávou. Pak přidejte zelenou petrželku, těstoviny, promíchejte a pokračujte ve vaření do okamžiku, kdy těstoviny změknou (čas se odvíjí od použité těstoviny – cca 7-15 a doby namáčení).

4. Dochuťte citronovou šťávou, popřípadě solí a pepřem. Podávejte jako hlavní chod s pečivem.

Fazolová polévka s těstovinou 

Fazolová polévka nejen potěší oko, ale v zimním období zahřeje i na duši. Za mě, luštěniny jsou ideální potravinou právě v tomto ročním období. Fazole jsou velkým zdrojem rostliných bílkovin, zdravých tuků, vlákniny a vitamínů.

Variant na fazolové polévky je určitě nespočet, konkrétně tento recept pochází z  jedné malebné vesnice Kastanitsa v Řecku, kde v chladné zimě připravují tyto polévky s těstovinou.

Na co si dát při přípravě pozor?

Fazolí je na trhu velké množství druhů, můžete použít různé, určitě i ty drobné či barevné. Je velmi individuální určit dobu vaření, v každém případě počítejte 1-2 hodiny. Samozřejmě jsou i druhy, které jdou uvařit do půl hodiny, ale to vše závisí od druhu, odrůdě, oblasti kde se pěstují, složení půdy a jiných aspektech, jako je doba namáčení a kvalita vody. Postup při vaření je velmi podobný, v každém případě je vhodné luštěninu vždy na několik hodin namočit a pokud hledáte luštěninu, která tak nenadýmá, je vhodné, po namočení, luštěninu krátce, cca 5´, povařit samotnou ve vodě a pak tuto vodu vylít. Dále pokračovat jak stojí v receptu.

Luštěniny můžete vařit i v tlakovém hrnci nebo koupit již uvařenou.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *