Chlebové placky – pita

Jestli se ptáte, stojí-li za to připravit pitu doma, určitě ano. Už jen pro tu úžasnou vůni domácího do zlata opečeného chleba. Recept se muže jevit jako náročný, ale ve své podstatě je velmi jednoduchý stačí se jen držet postupu.

DOBA VAŘENÍ:

150'

PORCE:

6-8

INGREDIENCE

*150g hladké mouky
*150g polohrubé mouky
*100 g jogurtu 10%
*110 ml vlažné vody ( já používám Pí-vodu BCS®)
*6g sušených kvasnic
*5g soli
*1/2 lžičky cukr
*2 lžíce olivového oleje
Přehrát video

POSTUP

1. Do mísy dejte mouku, sůl, droždí, cukr a promíchejte. Uprostřed mouky udělejte důlek, přidejte jogurt, vlažnou vodu a lžíci olivového oleje. Rukou nebo mixerem vymíchejte těsto, které bude mít lehce lepkavou konzistenci.

2. Druhou čistou mísu vymažte zbytkem oleje, dejte do ní těsto a přikryjte látkovým kloboučkem a dejte na teplé místo kynout. Doba kynutí je individuální, odvíjí se od teploty, vlhkosti a dalšího (třeba i světla). V každém případě je těsto na vrcholu kynutí v okamžiku, kdy ztrojnásobí objem.

3. Jakmile je těsto vykynut, vyklopte na pomoučněný vál, vytvořte stejně velké bochánky o váze přibližně 65g a nechte ještě 30′ odpočinout. Nakonec z bochánků vyválejte tenké placky o průměru cca 15 cm.

4. Rozehřejte pánev na středně velkou teplotu a na suchou pánev položte placku. Po 10 vteřinách placku otočte a nechte pomalu nadzvednout a znovu otočte. Celý proces ještě jednou zopakujte. Jakmile je placka hotová je vláčná a pružná, můžete ji potřít olivovým olejem.

Chlebové placky – pita

Pita chleba pravděpodobně pochází z Mezopotámie, první záznamy jsou z roku 2 500 př. Kr. Odtud se začal šířit do celé přední Asie, středomoří a na Balkán. Chlebová placka neboli pita je velmi známá i v Řecku z pouličního jídla. Je to jakoby sendvič naplněný kořeněným vepřovým, kuřetem, v období půstu hranolky nebo zeleninou.

V tomto receptu je použitý jogurt, ten dodá pitě vláčnost, udržuje v pita-chlebu vlhkost, a pokud ho dobře uskladníte, vydrží měkký, nadýchaný a křehký i další den, stačí jen prohřát na suché pánvi. Při přípravě nespěchejte, dejte kynutí čas, jakmile položíte placku na pánev neopomeňte ji v prvních vteřinách otočit. Krásně rovnoměrně se opéká a nafukuje. Celková doba pečení jedné pity je cca 3′.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám placky líbí nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *