Makový koláč bez mouky se švestkami

Recept: Velmi jednoduchý a chutný koláč pro milovníky máku. Mák je oblíbenou ingrediencí tradiční české kuchyně, neměl by však chybět ani ve zdravých pokrmech. Kvalitním modrým mákem doplníte především vápník i železo.Pokud máte rádi mák, tak vás jistě potěší tento rychlý nadýchaný koláč, který je navíc bez lepku.

DOBA VAŘENÍ:

70’

PORCE:

70’

INGREDIENCE

*150 g mletého máku
*130 g cukru krystal
*4 celá vejce
*špetka soli
*100 g rozpuštěného vychlazeného másla
*10 švestek vypeckovaných, nakrájených na menší kousky
*1 lžíce kakaa + lžíce másla na vymazání a vysypání formy
Přehrát video

POSTUP

1. Předehřejte troubu na 160 stupňů. Zapékací mísu vymažte máslem a vysypte kakaem.

2. Do mísy dejte cukr, špetku soli, celá vejce a vyšlehejte do husté pěny. Přidejte rozpuštěné máslo, mák a zlehka promíchejte.

3. Těsto přesuňte do vymazané zapékací mísy a rovnoměrně rozložte švestky. Pečte asi 50-60’, až se koláč začne oddělovat od stěn zapékací mísy.

4. Nechte vychladnout a podávejte.

Makový koláč bez mouky se švestkami 

Velmi jednoduchý a chutný koláč pro milovníky máku. Mák je oblíbenou ingrediencí tradiční české kuchyně, neměl by však chybět ani ve zdravých pokrmech. Kvalitním modrým mákem doplníte především vápník i železo. Pokud máte rádi mák, tak vás jistě potěší tento rychlý nadýchaný koláč, který je navíc bez lepku.

Na co si při přípravě dát pozor? 

Semínka máku obsahují polynenaszcen tuky, které jsou velmi náchylné k oxidaci a následnému žluknutí. Proto je nejlepší kupovat nejlépe čerstvý a v ideálním případě, teprve před přípravou namlít. Následně skladovat v chladu a suchu.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám koláč podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *