Kuře pečené v troubě a s raným zelím

Recept: Super svěží jídlo z jednoho pekáčku. V Řecku se klasicky připravuje toto jidlo v zimě a s vepřový masem, je to v podstatě klasický zimní pokrm. Vše je to dáno tím, že právě v zimě se zelí sklízí. V našich podmínkách rané křehké zelí najdete v regálech od poloviny května do poloviny června a vřele bych na tento pokrm doporučoval použít jen zelí rané.

DOBA VAŘENÍ:

70’

PORCE:

2

INGREDIENCE

*1 menší hlávka raného zelí nakrájené na velké kousky cca 2×2 cm
*2 kuřecí stehna rozdělená na dvě části
*3 větší rajčata nakrájená na větší kostky
*1 větší cibule nakrájená na kolečka
*1 lžíce rajského protlaku
*40-60 ml olivového oleje
*šťáva z půl citronu
*3 kolečka citronu
*sůl, pepř
*1 lžička cukru
*300-400 ml vody na polití (já používám Pí vodu BCS®)

POSTUP

1. Předehřejte troubu na 190 stupňů.

2. Do pekáče dejte cibuli, rajčata, kuře, nalijte olivový olej, okořeňte solí, pepřem, přidejte kolečka citronu a promíchejte. Rozložte rovnoměrně po pekáči, přikryjte pečícím papírem nebo poklopem a vložte do trouby na 20’ péct.

3. Do mísy dejte nakrájené zelí, přidejte sůl a rukama promačkejte, tak, aby zmenšilo objem. Po 20’ vytáhněte kuře z trouby a přidejte rajský protlak, cukr, zelí, citronovou šťávu a zalijte cca 300 ml vody. Promíchejte, přikryjte a vložte znova do trouby.

4. Přikryjte a pečte dalších 40-50’ v závislosti na velikosti kuřete. V průběhu pečení promíchávejte a je li potřeba, podlijte vodou. Tak 15’ před dokončením odkryjte a nechte zapéct do zlatova.

5. Na konci by mělo v pekáčku zůstat jen minimum šťávy, intenzivni chuti. Podávejte s pečivem.

Kuře pečené v troubě s raným zelím 

Super svěží jídlo z jednoho pekáčku. V Řecku se klasicky připravuje toto jidlo v zimě a s vepřový masem, je to v podstatě klasický zimní pokrm. Vše je to dáno tím, že právě v zimě se zelí sklízí. V našich podmínkách rané křehké zelí najdete v regálech od poloviny května do poloviny června a vřele bych na tento pokrm doporučoval použít jen zelí rané.

Já jsem tady použila kuře, což vyboně s raným zelím ladí. Na konci pečení by v pekáčku mělo zůstat jen málo šťávy intenzivní chuti a v okamžiku kdy nezahušťujeme, jidlo je svěží a lehké. 

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *